Sotsji 2014

Michel Mulder pakt derde goud voor Nederland

Michel Mulder heeft op de Olympische Spelen in Sotsji goud gewonnen op de 500 meter. Het was het derde goud voor Nederland op deze winterspelen en  het eerste goud in de geschiedenis van Oranje op de kortste afstand. Het zilver was voor Jan Smeekens. Ronald Mulder pakte het brons. Het verschil was nihil tussen de drie Nederlanders.

MIchel MUlder viert zijn olympisch goud op de 500 meter. Beeld afp
MIchel MUlder viert zijn olympisch goud op de 500 meter.Beeld afp

Eerder waren de Nederlandse schaatsers Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma al als eerste, tweede en derde geëindigd op de 5 kilometer.

Michel Mulder noteerde in de Adler Arena tijden van 34,63 en 34,67 seconden. Smeekens was op de eerste 500 meter nog het rapst (34,59), maar had voor zijn tweede omloop 34,72 nodig. Michel Mulder kwam uit op 69,31 en Smeekens op 69,32.

'Niet normaal, onwaarschijnlijk. Wist niet wat ik had vlak na de finish', aldus een dolgelukkige Michel Mulder bij de NOS.

De verwarring was groot. Smeekens was in de laatste rit ingedeeld en toen hij over de finish kwam, verscheen het cijfer 1 op het scorebord en dacht hij olympisch kampioen te zijn. Mulder baalde op een bankje op het middenterrein, maar zag opeens de namen van hem en Smeekens wisselen. Daarop ging de wereldkampioen sprint helemaal uit zijn dak, terwijl Smeekens de handen vertwijfeld voor zijn ogen sloeg.

Na enige tijd zocht Smeekens de winnaar op en omhelsden de twee schaatsers elkaar.

Ronald Mulder leek na een 'matig' eerste optreden (34,96) kansloos voor het podium, maar door een heel sterke tweede 500 meter (34,49) belandde hij alsnog op het podium. Hij kwam uit op 69,46. De Zuid-Koreaanse titelverdediger Mo Tae-bum moest zich met de vierde plaats tevreden stellen.

Michel Mulder. Beeld reuters
Michel Mulder.Beeld reuters
Jan Smeekens. Beeld ap
Jan Smeekens.Beeld ap
Michel Mulder. Beeld ap
Michel Mulder.Beeld ap
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over