Plus

Michael Pilarczyk: van dj via de afgrond naar levenscoach

Oud-dj en -vj Michael Pilarczyk (49) verdiende eerst tonnen, verloor miljoenen op de beurs, begon een mediabedrijf, verkocht het voor grof geld, ging zeilen, schreef een roman, ontdekte meditatie en is nu levens- en businesscoach. 'Ik win altijd.'

Roelf Jan Duin
Michael Pilarczyk Beeld Erik Smits
Michael PilarczykBeeld Erik Smits

Levenskunst, zo noemt Michael Pilarczyk wat hij doceert. "Op school leer je van alles, maar niemand leert je hoe je moet leven," zegt hij. Hij waarschuwt dat het misschien wat zweverig zal klinken, maar zegt het dan toch: "Dit is de missie die mij is toebedeeld. Dit is wat ik moet doen: mensen helpen."

'Leef je mooiste leven', is Pilarczyks motto. 'For a Healthy, Wealthy, Happy Life,' staat op zijn website. Op Instagram noemt hij zichzelf Mister Mindset en plaatst hij om de zoveel dagen een spreuk. 'Elke keuze die je maakt bepaalt de koers van je leven'; 'Succes is het resultaat van je denkwijze';'Totdat je opgeeft kun je niet falen'.

Niet zomaar tegeltjeswijsheden, zegt hij, want er hangt een filosofie onder. Zijn eigen filosofie, die het product is van zijn eigen ervaringen en die hij uiteenzet in zijn boek Master your mindset.

Pilarczyk heeft een roerig leven achter de rug. Hij praatte plaatjes aan elkaar bij Veronica, Radio 538 en op muziekzender TMF. Pilarczyk verdiende er vele tonnen mee, maar verloor miljoenen op de beurs. Hij presenteerde autoprogramma's op RTL, begon een mediabedrijf dat hij in 2007 voor grof geld verkocht en ging vervolgens een paar jaar zeilen op de Middellandse Zee. Daar schreef hij een roman en kwam in aanraking met meditatie.

En nu woont Pilarczyk op Ibiza en is hij levens- en businesscoach. Hij spreekt soms duizend mensen tegelijk toe over spirituele groei en persoonlijk succes. Dan staat hij op zo'n enorm podium met een microfoontje aan zijn wang en een gigantische schermen achter zich. 'A life changing event', belooft zijn site.

Hoe kunnen twee dagen in een zalencentrum in Veenendaal iemands leven veranderen?
"Het gaat om bewustzijn. Als je altijd in het donker leeft, is je gezichtsveld beperkt. Dan kom je bij mij en ik doe het licht voor je aan. Pas dan zie je dat er meer is, dat je verder kunt kijken. Ik verschaf mensen helderheid."

Wat is de meestgestelde vraag?
"Hoe kom ik erachter wat ik wil, en wat is mijn passie? Verreweg de meeste andere problemen waarmee mensen naar mij toe komen, zijn afgeleiden van die twee vragen."

Waarom hebben ze u nodig om erachter te komen wat hun passie is?
"Vooropgesteld: ik geef geen antwoorden, ik stel alleen maar vragen. Dat is soms heel confronterend, maar het zet mensen wel aan het denken. Ik vertel ze niet dat ze heel hard moeten werken of dat ze miljonair moeten worden, ik vraag ze slechts om na te denken over wat hen gelukkig maakt."

"Leef je mooiste leven' betekent voor iedereen iets anders: mensen moeten zelf bepalen wat hun mooiste leven is. Wat ik ze wel vertel: doe het nu, want je tijd is beperkt. Elke dag die je leeft komt nooit meer terug."

"En ik kan streng zijn. Soms is dat nodig om mijn boodschap over te brengen. Dan zegt iemand dat ie helemaal in de put zit omdat de buurvrouw iets vervelends heeft gezegd. Dan antwoord ik: dit is fucking bullshit. Ga eens een week naar Syrië en denk dan nog eens na over je problemen met je buurvrouw."

"Uiteindelijk blijkt het echte probleem dan een gebrek aan eigenwaarde, aan waardering, aan liefde. Mensen willen zo graag aardig gevonden worden dat ze zichzelf volledig wegcijferen."

'Ik ben bij monniken in Tibet geweest, bij Sri Sri Ravi Shankar, en bij vrijwel alle grote Amerikaanse levenscoaches' Beeld Erik Smits
'Ik ben bij monniken in Tibet geweest, bij Sri Sri Ravi Shankar, en bij vrijwel alle grote Amerikaanse levenscoaches'Beeld Erik Smits

"Er komen weleens mensen bij mij met zo weinig zelfvertrouwen dat ze nauwelijks durven te praten. Ze zijn afgeschreven door de maatschappij, weggestopt in een uitkering en met de boodschap: zie maar wat je met de rest van je leven gaat doen. Na twee dagen bij mij willen ze weer gaan werken aan hun toekomst."

Hoe kunnen mensen met een uitkering uw cursussen betalen, zo'n sessie kost een kleine duizend euro.
"Daar sparen ze voor. In vergelijking met soortgelijke events ben ik trouwens niet zo duur. Ik ga vaak naar cursussen van Tony Robbins (een wereldberoemde coach, over wie de Netflix-docu I am not your Guru is gemaakt, rjd): als je daar niet helemaal achter in de zaal wilt zitten, ben je zo vijfduizend euro kwijt. Ik denk dat ik bij elkaar wel een ton heb uitgegeven aan Robbins. Om de paar jaar wil ik hem gewoon zien, ik leer veel van hem."

Neemt u ook dingen van hem over?
"Alle coaches werken op hun eigen manier, maar mijn methode is zeker geïnspireerd op de werkwijzen van de coaches en spiritueel leiders met wie ik de afgelopen dertig jaar heb mogen werken."

"Ze leren je om je eigen werkelijkheid anders te ervaren. Laten je zien dat er meer is, dat er meer mogelijkheden zijn in het leven. Robbins is heel pragmatisch, andere coaches werken meer met energie, anderen, zoals de monniken, zitten meer op de spiritualiteit."

Hoeveel coaches heeft u?
"Poeh. Ik heb een levenscoach die ik elke week spreek, een spiritueel coach in de Verenigde Staten die ik eens per maand via Skype spreek, nog een andere spiritueel coach met wie ik ongeveer vier keer per jaar contact heb, nog eentje in Rusland, dan heb ik een vaste club slimme zakenmensen om mij heen bij wie ik altijd kan aankloppen als ik advies nodig heb."

"En ik ga al twintig jaar om de twee jaar een weekje naar mijn zakelijk mentor Dan Peña in Schotland. Maar ik ben ook bij monniken in Tibet geweest, bij Sri Sri Ravi Shankar, en bij vrijwel alle grote Amerikaanse levenscoaches."

Dat loopt nogal in de papieren.
"Per maand ben ik er ongeveer tweeduizend euro aan kwijt. En zo'n weekje bij Dan Peña kost zo'n zestienduizend euro. Maar het is me meer dan waard, ik steek er altijd iets van op."

Nu we het toch over geld hebben: dat is nogal een onderwerp in uw cursussen. Staat het vergaren van rijkdom niet op gespannen voet met zingeving en spiritualiteit?
"Dat is een misvatting. Als je in een Tibetaans klooster gaat wonen is geld inderdaad niet belangrijk, maar we wonen in West-Europa en daar heb je geld nodig om te eten, om je hypotheek te betalen, om te leven. Als je geld ontkent, ontken je de wereld waarin je leeft. Bovendien: als je geldzorgen hebt en elke maand stress omdat je de rekeningen niet kunt betalen, kun je jezelf nooit spiritueel ontwikkelen."

Pilarczyk spreekt uit ervaring. Op zijn 23ste was hij dj bij Radio 538 en vj op TMF en stroomde het geld binnen. Al snel had hij zijn eerste miljoen bijeen gespaard. Hij liet zich verleiden alles in aandelen te steken. En de bank was bereid hem extra leningen te verstrekken, dan zou het rendement nog groter zijn.

Het waren de jaren negentig en de bomen groeiden tot in de hemel. Tot de beurs eind 1998 instortte en Pilarczyk alles kwijtraakte. Hij bleef achter met een schuld van 2 miljoen gulden, een diepduistere depressie en suïcidale gedachten.

"Ik wist werkelijk niet meer wat het nog voor zin had om door te leven. Ik zou tot mijn zeventigste moeten werken om die schuld af te betalen en als dat gelukt was, was mijn leven voorbij. Zo zag ik het. Uit pure noodzaak ben ik een bedrijf gestart: in loondienst was het mij nooit gelukt om van die schuld af te komen."

Pilarczyk begon eerst Futur@ctive Network en daarna Pilarczyk Media Groep, die televisieprogramma's produceerde. En zoals altijd bij Pilarczyk waren de ambities torenhoog. Hij keek naar Joop van den Ende, John de Mol en was vastberaden om eenzelfde imperium op te bouwen. Dat bleek taaier dan verwacht.

'Ik wist werkelijk niet meer wat het nog voor zin had om door te leven' Beeld Erik Smits
'Ik wist werkelijk niet meer wat het nog voor zin had om door te leven'Beeld Erik Smits
Jeugdfoto Michael Pilarczyk Beeld Privé
Jeugdfoto Michael PilarczykBeeld Privé

"Als kleine speler leg je het uiteindelijk altijd af tegen de grote spelers. Als RTL van de een op de andere dag zei dat er minder betaald werd, was dat zo. In de zakenwereld draait alles om geld en macht, dat gaat vaak alle moraal te boven. Mensen werken alleen nog vanuit hun functie en niet vanuit het mens-zijn."

Heeft het u veranderd?
"Ik ben er keihard door geworden. En duidelijk. Als ik vind dat jij dit verhaal niet goed hebt opgeschreven, zeg ik niet dat het wel aardig is, maar zeg ik dat het niet goed is, dat je slecht werk hebt geleverd. Dat is niet onredelijk, maar duidelijk."

"Het is bijna onmogelijk om ruzie met mij te krijgen, maar als het gebeurt, garandeer ik je dat je verliest."

Waarom?
"Omdat ik altijd win. Dat zit zo diep in mij."

U won niet van RTL.
"Die strijd heb ik gestaakt. In 2007 kwamen in dezelfde maand De Telegraaf en Endemol langs met een aanbod om het bedrijf over te nemen. Dat was goed voor de prijs, en uiteindelijk koos ik om strategische redenen voor De Telegraaf."

En toen was u opeens rijk.
"Ja, dan heb je opeens een paar miljoen op je bankrekening staan."

Wat deed dat met u?
"Vrijheid. Ik had tien jaar lang met een molensteen om mijn nek gelopen: elke maand moest ik tienduizend euro van mijn schuld afbetalen. Daar was ik van verlost."

Gaf het ook innerlijke rust?
"Nee, ik stortte opnieuw in een zwart gat. Ik was 40 en had 22 jaar lang dag in dag uit gewerkt. Pas toen kwamen de werkdruk en de emotionele spanning eruit. Ik had rust nodig. En vrijheid. Veertig maanden heb ik gezeild op mijn boot. Op de Oostzee, maar voornamelijk op de Middellandse Zee."

Hoe groot was die boot?
"Zeventien meter. Niet heel groot, maar ook niet heel klein, als je hem in je eentje moet aanleggen, is het best een gevaarte."

Was het niet eenzaam?
"Absoluut niet, ik kan goed alleen zijn. En in de haven kom je altijd wel weer mensen tegen. Bovendien kwamen er vaak vrienden over en ging ik af en toe ook terug naar Nederland."

"Van 2010 tot 2014 heb ik gezeild, daarna heb ik nog een paar jaar voornamelijk in de haven van Barcelona op mijn boot gewoond. Daar ben ik begonnen met het schrijven van mijn roman Dansen in de hemel, die ik zelf heb uitgegeven. Ik heb er een uitgeverij voor opgericht: Invictus (onoverwinnelijk, rjd)."

"Het boek is geen autobiografie, maar is wel gebaseerd op mijn leven. Eigenlijk is het een heel filosofisch boek geworden, een boek dat je aan het denken zet. Het draait om de eindigheid van dit leven. Dat concept begrijpen de meeste mensen niet."

"Waarom zouden ze anders zo veel tijd verkloten? Als je je werkelijk bewust bent van hoe waardevol de tijd is, ga je toch geen tijd besteden aan dingen die je niet leuk vindt, aan ruziemaken, aan je ellendig voelen."

U heeft makkelijk praten vanuit uw mooie huis op Ibiza.
"Ik heb niet altijd succes, ik ben succesvol omdat ik heel veel fouten heb gemaakt. En omdat ik heel hard werk. Nadat ik mijn boek had geschreven, heb ik een jaar lang lezingen gegeven."

"Daar verdiende ik niks mee, maar ik wilde dat zo veel mogelijk mensen mijn boek zouden lezen. Na afloop bleven mensen hangen om mij een vraag te stellen. Soms bleven mensen twee tot drie uur in de rij staan. Zo ontstond het idee om mensen te gaan helpen."

"Ik ben naar Dan Peña gegaan en vroeg hem of ik zijn coachingsbedrijf kon overnemen. Dan zou ik vanuit Ibiza cursussen gaan geven, dacht ik. Hij lachte me uit, maar raadde me aan om iets met online education te gaan doen."

"En ik ontving meer signalen. Drie van mijn coaches zeiden, onafhankelijk van elkaar, dat ik mensen moest gaan helpen. Wat ze ook zeiden: weet dat je heel veel weerstand zal oproepen. Dat er mensen zijn die zeggen dat je het voor het geld doet, of voor je ego. Mensen zullen je een dwaas vinden. So be it."

'Als kind zag ik dingen die er niet waren, mensen en gedaanten' Beeld Erik Smits
'Als kind zag ik dingen die er niet waren, mensen en gedaanten'Beeld Erik Smits

"Met Cindy, mijn vriendin en zakenpartner, ben ik onlinecursussen begonnen onder de naam Mastermind Academy. En sinds oktober hebben we een meditatie-app, gemaakt met vijf anderen."

Wat vindt u van mensen die het zweverig newagegeleuter vinden?
"Niets. Ik hoef niemand te overtuigen en ik oordeel niet. Vroeger stond ik ook sceptisch tegenover meditatie, maar het heeft me zo veel inzichten gegeven dat ik nu tijdens sessies ook geleide meditatie doe met de zaal."

Wat moet ik me daarbij voorstellen?
"Het licht gaat uit, er klinkt muziek en ik probeer contact te maken met de energie in de ruimte."

De energie in de ruimte?
"Iedereen heeft een bepaalde energie, die is meetbaar: je kunt hersenscans maken, en hartfilmpjes. Een zaal met mensen heeft ook energie. Die energie kunnen sommige mensen ook voelen en zelfs zien."

Wanneer merkte u voor het eerst dat u dat kon?
"Als kind zag ik dingen die er niet waren, mensen en gedaanten. Je komt in dit leven en neemt energieën mee, van ver weg, andere planeten."

Reïncarnatie?
"Een soort van. Het kwam erop neer dat toen ik vier was ik al dingen zag die er niet waren."

U bent paranormaal begaafd?
"Geen idee, iedereen noemt het anders. Toen ik op mijn twaalfde naar de psychiater moest vanwege mijn beelden, heb ik er nooit meer over gesproken. Maar ik ben het altijd blijven zien."

Geeft u uw levenslessen ook door aan uw zoon?
"Dat probeer ik."

En lukt dat?
"Hij staat er niet echt voor open en die keuze respecteer ik. Hij is 18 en woont bij zijn moeder. Ik probeer hem mee te geven dat als je ergens passie voor hebt, je er tijd en aandacht aan moet besteden. En dat je heel hard moet werken."

"Zijn moeder heeft er indertijd bewust voor gekozen om alleenstaande moeder te blijven, we hadden ook nooit een relatie. Wel ben ik altijd zo veel mogelijk betrokken geweest bij zijn opvoeding, ik probeerde naar alle ouderavonden te gaan, ook toen ik aan het zeilen was."

Het valt mij op dat u op heel zachte toon spreekt, zalvend bijna. In elk geval geen typische radiostem.
"Ik praat nu heel anders dan toen ik op de radio was. Dat is een heel ander tempo, een andere dynamiek. Ik ben veranderd, ik praat nu minder en denk meer. Ik denk ook niet dat ik het nog zou kunnen, een radioshow maken. Het is technisch best moeilijk. Of nou ja, ik zou het misschien nog wel kunnen, maar het is niet meer mijn ding."

Uw stem is wel uitstekend geschikt voor de meditatieapp.
"Ja, die spreek ik zelf in. En ik maak de muziek, fantastisch is dat. Die app is ook voortgekomen uit de vraag van mensen. De meditaties die ik tijdens cursussen deed, waren voor sommigen het keerpunt in hun leven."

"Ik kreeg de vraag of ik iets op een cd of op Soundcloud kon zetten. Zo ontstond het idee om een app te beginnen: Meditation Moments. In de eerste zes weken is hij 30.000 keer gedownload. Je mag hem eerst gratis uitproberen, daarna kost het 30 euro per jaar. Dagelijks wordt de app 6600 keer gebruikt, en het werkt. Mensen worden er rustiger door, slapen ­beter."

"Op dit moment zijn er op deze markt twee grote spelers: Calm en Headspace. Van mijn zakelijke coaches heb ik geleerd: je bent de eerste, of je bent de beste, of je bent anders. De app die ik met vijf collega's bouw is anders. Ik denk dat we uiteindelijk bij de top drie meditatie-apps ter wereld kunnen komen."

Kent u twijfel?
"Nee."

Nooit last van gehad?
"Vroeger wel. Ik was toen veel minder verdraagzaam, meer uitgesproken. Ik oordeelde sneller, had overal een mening over."

"Als we dit gesprek tien jaar geleden hadden, had je een totaal ander iemand tegenover je gehad. Dat was een tijd dat het zakelijk en privé tegenzat. Zoals een beeldhouwer te werk gaat, heb ik alles wat ik niet nodig heb geëlimineerd uit mijn leven."

Gelooft u in domme pech? Dat er mensen zijn die vanwege omstandigheden simpelweg niet in staat zijn om succesvol te worden?
"Ja, die mensen bestaan. Als je ­ongeneeslijk ziek bent, gaat positief denken je niet beter maken. Maar het kan de kwaliteit van je leven wel bevorderen. Je kunt, ondanks alles wat tegenzit, toch proberen er het beste van te maken. Uiteindelijk zijn je eigen gedachten je enige echte beperking."

'Ik ben veranderd, ik praat nu minder en denk meer' Beeld Erik Smits
'Ik ben veranderd, ik praat nu minder en denk meer'Beeld Erik Smits

Michael George Pilarczyk

Geboren
18 oktober 1969, Gdynia, Polen

1988
Dj bij Veronica op 3FM

1992
Dj bij Radio 538

1995
Vj bij TMF

1996
Scoort een hit met I'm a Raver van happyhardcore-act Lipstick

2000
Oprichter Futur@ctive

2002
Oprichter Pilarczyk Media Groep

2007
Verkoop Pilarczyk Media Groep

2010
Zeilreis langs Europese kusten

2014
Schrijft roman Dansen in de Hemel

2015
Oprichter Mastermind Academy, met partner Cindy Koeman

2016
Schrijft boek Master your Mindset

2018
Lanceert app Meditation Moments

Michael Pilarczyk woont op Ibiza met Cindy Koeman (31). Hij heeft een zoon (18).

Meer over