Metro blijft langer dicht

AMSTERDAM - Het zal nog enige dagen tot een week duren voordat de metro tussen het CS en het Amstelstation weer zal rijden, meldt de gemeente Amsterdam. De laatste zeven weken is dag en nacht gewerkt in het ondergrondse deel van de Oostlijn. Er zijn alleen nog geen proefritten gemaakt. Bij deze tests gaat het er vooral om of de energievoorziening en de treinbeveiliging goed werken.

Mochten zich tijdens de tests mankementen voordoen, dan moet na reparatie opnieuw worden getest. De gemeente denkt dat het testen nog maximaal een week zal vergen. De tests beginnen zondag.

De laatste zeven weken zijn de rails, wissels, bielzen, het grindbed, de kabels en de detectielussen in de baan vervangen. Daardoor kan de zaak weer dertig jaar mee. Naast het vervangen van de oude spoorconstructies is ook de veiligheid in de tunnel verbeterd. De bestaande vluchtpaden zijn verhoogd en sluiten nu beter aan op de deuropeningen van de metro. Daardoor kan bij calamiteiten sneller worden ontruimd.

Verder is over de hele lengte een blusleiding aangebracht, waarmee de brandweer over verscheidene aansluitpunten in de tunnel beschikt. Ontsporingsrails moeten voorkomen dat de metro bij een ontsporing tegen de tunnelwand of op een tegemoetkomende metro botst.

Zolang de metro nog niet rijdt, blijft het vervangend vervoer met bussen en treinen tussen het Centraal Station en het Amstelstation. (HET PAROOL)

Zolang de tunnel dicht is, rijden er extra bussen tussen Amsterdam-Centraal en Amsterdam-Amstel. Die stoppen op bijna alle metrostations op die route. Foto ANP Beeld
Zolang de tunnel dicht is, rijden er extra bussen tussen Amsterdam-Centraal en Amsterdam-Amstel. Die stoppen op bijna alle metrostations op die route. Foto ANP
Meer over