'Met EHEC besmet zaad naar veel meer landen verscheept'

Egyptisch fenegriekzaad dat de omvangrijke uitbraken van de gevaarlijke darmbacterie EHEC in Europa zou hebben veroorzaakt, is mogelijk naar veel meer landen verscheept dan tot nog toe werd aangenomen. Ook kan het nog in omloop zijn. Dat meldt de Europese voedselveiligheidsdienst EFSA dinsdag.

AP
Een Egyptisch handelaar toont fenegriekzaad uit zijn winkel in Caïro. Beeld ap
Een Egyptisch handelaar toont fenegriekzaad uit zijn winkel in Caïro.Beeld ap

De EFSA bevestigt dat een partij besmet fenegriekzaad uit Eypte waarschijnlijk de bron was van de recente voedselvergiftigingen in Duitsland en Frankrijk. Maar het aantal landen in Europa die delen van de verdachte partij hebben ontvangen is vermoedelijk 'veel groter dan tot nog toe bekend' was. De partij van vijftien ton werd geïmporteerd door een grote Duitse distributeur, die weer kleinere partijen leverde aan zeventig verschillende bedrijven, waarvan 54 in Duitsland en zestien in elf andere Europese landen.

Het kan weken duren voordat is achterhaald waar het zaad allemaal naar toe is gegaan, waarschuwt de EFSA. Vorig jaar importeerde Europa ongeveer drieduizend ton fenegriekzaad.

Zoeken naar een naald in een hooiberg
Tot dusver heeft de E. coli-uitbarsting aan 51 mensen het leven gekost, op één geval in Zweden en één in de Verenigde Staten na allemaal in Duitsland. In dit laatste land werden sinds de eerste ontdekking in mei meer dan vierduizend mensen getroffen. Van hen kregen 851 een ernstige complicatie die kan leiden tot nierfalen. Dezelfde bacterie was ook verantwoordelijk voor een veel kleinere uitbarsting vorige maand in Frankrijk.

Wetenschappers achten het mogelijk dat maar een klein deel van het Egyptische fenegriekzaad besmet was. Dit zou verklaren waarom er niet veel meer ziektegevallen zijn geweest, gelet op de hoeveelheid fenegriek die is verkocht. Volgens Ian Henderson, hoogleraar microbiale biologie aan de University of Birmingham in Engeland, is de gevaarlijke bacterie op het zaad moeilijk op te sporen, omdat de bacteriën pas in grote hoeveelheden verschijnen als de kiemen beginnen te groeien. "Het is als zoeken naar een naald in een hooiberg."

Nog in omloop
Deskundigen menen dat het grootste deel van het besmette zaad inmiddels is verwerkt, maar een deel zou nog in omloop zijn. Volgens het EFSA-rapport zijn andere partijen fenegriekzaad van dezelfde Egyptische exporteur mogelijk eveneens verontreinigd. De experts zeggen dat mensen geen eigen kiemen moeten telen of opeten en dat alle kiemen voor consumptie goed moeten worden gekookt. 'Maar mensen zijn erg goed in het negeren van gezondheidsadviezen', zegt Paul Hunter, hoogleraar gezondheidsbescherming aan de University of East Anglia. 'Ik zou er geen geld om willen verwedden dat zich niet meer uitbarstingen voordoen.'

Meer over