weekendtips

Met deze tips wordt een leuk weekend een eitje

Het wordt twintig graden én we hebben een extra dag vrij. Dat wordt een mooi weekend. Nog geen plannen? Vrees niet: dit zijn de tien beste events voor komend weekend.

Het Parool
Zwemmen in het W? Dat durft iedereen na de workshop body positivity. Beeld anp
Zwemmen in het W? Dat durft iedereen na de workshop body positivity.Beeld anp

Kraaien opgelet
Wie geen kans maakt bij The Voice, maar wél lekker wil zingen, kan terecht bij Popup Choir in de Diaconie. Daar organiseren dirigent/muziekdocent Maarten Bos (28) en consultant Tijmen de Koning (29) sinds twee jaar Popup Choir. Niet speciaal voor mensen die niet kunnen zingen, maar die zijn wél even welkom als ieder ander. Elke twee weken studeren zij - De Koning op gitaar, Bos druk ­gebarend en meezingend - een uur lang met zo'n honderd ­Amsterdammers een pophit in. Let op: elke twee weken staat de rij tot buiten.
Donderdag 18 april (20.00) gratis
De Diaconie, Nieuwe Herengracht 18

Initiatiefnemer Maarten Bos (l): 'Mensen vinden het leuk omdat het hier geen klap uitmaakt als je niet kunt zingen.' Beeld Dingena Mol
Initiatiefnemer Maarten Bos (l): 'Mensen vinden het leuk omdat het hier geen klap uitmaakt als je niet kunt zingen.'Beeld Dingena Mol

De beste van Daniël
YouTubepubliek dat komt voor hapklare grappen heeft het soms zwaar bij cabaretier Daniël Arends. Hij is nog steeds erg geestig, maar Meer van Hetzelfde (deel 1) is toch vooral een fenomenale deconstructie van ouderdom. Het begint al even na de dertig, als de eerste ambities verwelken, en komt na de veertig in een stroomversnelling terecht. Arends noemt dat 'dichtgaan'. Het tergend langzame afscheid van onze kritische houding, onze interesse in vooruitgang, ons begrip van de wereld. Het zou weleens het beste programma kunnen zijn dat Arends ooit gemaakt heeft.
Donderdag 18, vrijdag 18 en zaterdag 19 april
De Kleine Komedie, Amstel 56-58

Hippiemarkt
Doet het voorzichtige lentezonnetje dromen van een nieuwe garderobe vol vintage en handgemaakte spullen? Dan moet je een bezoekje brengen aan de hippiemarkt in Ruigoord. Tijdens de Ruigmarkt kun je namelijk langs stalletjes struinen om jezelf te voorzien van vintage kleding, kunst, accessoires of boeken. Een rustmomentje kun je ook inlassen bij een van een eettentjes of het kampvuur. Let op: de Ruigmarkt neigt altijd naar het spirituele. Denk aan tarot, kinderyoga en numerologie. Daar moet je van houden.
Zaterdag 20 en zondag 21 april
Ruigoord

null Beeld Martine Mulder
Beeld Martine Mulder

Kijken, kijken én kopen
De komende dagen is de RAI in Amsterdam weer de place to be voor kunstkenners, verzamelaars en liefhebbers. Zoals altijd vestigt de KunstRAI namelijk de aandacht op hedendaagse kunst en design. Tientallen galeries presenteren het hele paasweekend hun beste werken. Goed om te weten: de KunstRAI (sinds 1985) is geen enorm stijve massavernissage waar mensen in zondagse goed interessant lopen doen met dikke portemonnees. Zie het eerder als modernekunstmuseum waar alles te koop is.
Tot en met maandag 22 april
Rai, Europaplein 24

De Rai is volgebouwd met de kunst van tientallen galerieën. Beeld anp
De Rai is volgebouwd met de kunst van tientallen galerieën.Beeld anp

Het festivalseizoen barst los
Traditiegetrouw opent DGTL tijdens het Paasweekend het festivalseizoen van Amsterdam, met drie dagen elektronische muziek. Britse houseact Disclosure is de headliner van dit jaar. Niet dat vaste DGTL-bezoekers alleen daarvoor komen: het festival is vooral geliefd om het innovatieve karakter. Dat vertaalt zich niet alleen in goede sfeer, bijzondere acts en kunst, maar ook in de wens in 2020 klimaatneutraal te zijn. Nieuw dit jaar is de DGTL camping in het Vliegenbos, waar bezoekers speciale cabines kunnen huren.
Vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 april
NDSM-werf

Palm, palm pasen
Eén ei is natuurlijk geen ei, dus kun je tijdens het paasweekend op meerdere plekken paaseitjes zoeken. Zoals bij De Ceuvel in Noord, waar eerst kinderen mogen zoeken en daarna (ja, echt) volwassenen. In de Vondeltuin en kinderboerderij de Bijlmerweide worden ook eitjes verstopt. De Hermitage pakt het iets serieuzer aan. Daar liggen geen glimmende supermarkteitjes, maar moet je aan de hand van aanwijzingen op zoek naar een replica van een Fabergé-ei. In Artis worden geen eitjes verstopt, maar kun je wel ontbijten, waarna een speciale editie van rondleiding 'paren en baren' start.

Nóg een speurtocht!
De traditionele PS Paasspeurtocht staat dit jaar in het teken van de schapen
en lammetjes. Ga dit weekend in de binnenstad naar ze op zoek en win!

Rust is roest
Roest op Oostenburg zou afgelopen jaar zijn laatste zomer beleven, maar gaat toch weer in de weekenden open. De verbouwing van het koudgasgebouw waar Roest in is gevestigd, wordt uitgesteld. En het nieuwe project van eigenaren Thijs Timmers en Nadia Duinker in Noord loopt vertraging op. Vanaf dit weekend kun je weer lekker zonnen op het terras! Ideaal, want het wordt zo'n twintig graden.
Elk weekend
Roest

Het wordt dit weekend prima paasweer. Ideaal, want het strandje van Roest is weer open. Beeld Dingena Mol
Het wordt dit weekend prima paasweer. Ideaal, want het strandje van Roest is weer open.Beeld Dingena Mol

Aprilfeesten
Het is een traditie die al ruim dertig jaar wordt uitgevoerd: de Aprilfeesten, ooit begonnen als festijn voor de buurt maar inmiddels een wijdverspreid fenomeen bij Amsterdammers uit alle stadsdelen.
Een week lang biedt het plein een onderkomen aan een gezelschap tenten, podia, restaurants en een zweefmolen. Vertrouwde gezichten zoals de Bogentent en de Cantina Mobilé zijn er, en ook La Molina - het kleine reuzenradje - staat opgesteld.
Vrijdag 19 t/m zondag 28 april
Nieuwmarkt

Heb je lijf lief
In het W Hotel kun je voor eens en voor altijd afrekenen met je schaamte voor striae, rolletjes, littekens en alle andere dingen die je lelijk vindt aan je eigen lichaam. Dat is wel heftig: na een aantal oefeningen rondom body positivity word je uitgenodigd een paar baantjes te trekken in het zwembad op het dak. Je weet wel: dat instragamzwembad dat geldt als oase voor Amsterdammers die wel de genetische loterij hebben gewonnen. Maar als je híer uit de kleding durft, dan lukt het aankomende zomer ook wel op Zandvoort.
Maandag 22 april (14.00-18.00) €10
W Hotel, Spuitstraat 175

Als je híer selfies durft te maken dan zit de relatie met je lijf wel snor. Beeld anp
Als je híer selfies durft te maken dan zit de relatie met je lijf wel snor.Beeld anp

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over