Plus

Met deze Amsterdamse cadeaus help je ook anderen

Een fijne kerstgedachte: Amsterdamse ­cadeaus die óók iets moois opleveren voor medestadsbewoners.

Esther Muller
Lokaal gemaakte producten Beeld Amsterdamse Pakketjes
Lokaal gemaakte productenBeeld Amsterdamse Pakketjes

Knap cadeau
Voor de kwetsbaren in de samenleving is even douchen of haren wassen helemaal niet zo gewoon. Laat staan iets extra's als make-up opdoen, of een geurtje. Soap Treatment Store ­bedacht een oplossing. Met hun Soap Foundation roepen ze iedereen op om ongebruikte beauty­producten in te leveren bij een van de treatment stores. De stichting zorgt vervolgens dat jouw donaties bij verschillende opvangcentra terechtkomen.

null Beeld Soap Foundation
Beeld Soap Foundation

Lokaal lekkers
Uit onvrede over het saaie aanbod kerstpakketten is ­Amsterdamse Pakketjes ontstaan. In de stad vonden de oprichters heerlijke lokaal gemaakte producten. Deze ­kopen ze rechtstreeks bij de producent in, zodat iedereen er baat bij heeft. Alle Amsterdamse lekkernijen worden zorgvuldig ingepakt op de sociale werkplaats.
Prijs: vanaf €34

null Beeld Amsterdamse Pakketjes
Beeld Amsterdamse Pakketjes

Meer dan aardig
Bij de Regenboog Groep zetten vrijwilligers zich in voor de meest kwetsbaren van de stad. De organisatie stimuleert de ontwikkeling van mensen in (sociale) armoede, zodat die actief kunnen deelnemen aan de maatschappij.

Vrijwilligers zijn altijd welkom, maar kijk ook even in hun webshop met leuke cadeaus. Hiervan vloeit de opbrengst terug naar de opvang. Met deze trui vertel je ook nog eens wat je van iemand vindt.
Prijs: €29,95

null Beeld Regenboog Groep
Beeld Regenboog Groep

Zalig smeren
Niet alleen Amsterdamse ondernemingen doen iets voor de stad. Het ­internationale Lush, bekend onder ­tieners vanwege de spectaculaire bruisballen, heeft de Charity Pot in de collectie: een hand- en bodylotion waarvan de volledige opbrengst naar lokale goede doelen gaat. Lush doneerde in Amsterdam onder meer aan Plastic Whale, WISE en The Great ­Bubble Barrier. Ook bijzonder: dit jaar is er een verpakkingsvrije variant.
Prijs: vanaf €5 voor 45 gram

null Beeld Lush
Beeld Lush

Potje geluk
LuckyLeaves maakt van oude flessen plantenhangers. Het slimme ontwerp voorkomt dat je plant zonder water komt te zitten, zodat je altijd fris groen in huis hebt. De flessen worden gesneden en geplakt op een ­sociale werkplaats in Osdorp. Hier kunnen mensen aan de slag die hun relatie met de arbeidsmarkt kwij zijn geraakt.
Wat het verhaal extra leuk maakt: de macraméhangers van gerecyclede T-shirts, worden gemaakt door de oma van een van de oprichters.
Prijs: vanaf €15

null Beeld Lucky Leaves
Beeld Lucky Leaves

Schoon geweten
De Amsterdamsche Zeepfabriek produceert uitsluitend zeep van biologische oliën, gemaakt op ambachtelijke wijze en gegarandeerd zonder palmolie. De verzorgende zepen komen in verrassende geurcombinaties met vrolijke namen als Leut (koffie, citroengras, peper) en Zuip (bier, gember, patchouli). De zeepfabriek in Oost geeft tien vrijwilligers een veilige en prettige werkplek. Elk stukje zeep levert precies op wat nodig is voor de medewerkers en het voortbestaan van de fabriek.
Prijs: €8 voor 100 gram

null Beeld De Amsterdamsche Zeepfabriek
Beeld De Amsterdamsche Zeepfabriek

Bijlmerbier
Middenin de Bijlmer staat Brouwerij Kleiburg. Een sociale onderneming die gerund wordt vanuit het Kleiklooster, in de flat Kleiburg. De bieren sluiten aan bij de kloostertra­ditie. De winst van de brouwerij wordt deels besteed aan de maatschappelijke doelen van het klooster, waar iedereen terecht kan voor bezinning, een maaltijd of een praatje. Ze vangen er zelfs mensen op die tijdelijk dakloos zijn.
Prijs: vanaf €27,95 (12 flesjes)

Samen knabbelen
Sinds in mei de eerste Eberhardjes - koekjes die zijn vernoemd naar oud-burgemeester Eberhard van der Laan - de bakkerij van Holtkamp verlieten, zijn er al meer dan 500.000 verkocht. De omzet gaat deels naar Stichting 'Eberhard voor Amsterdam', die zich richt op het verbinden van de mensen in Amsterdam. Sinds deze maand krijg je een zak koekjes cadeau als je voor €15 Vriend van de stichting wordt.
Prijs: €5,50 (12 stuks/120 gram), via Patisserie Holtkamp, Vijzelgracht 15

Eberhardjes Beeld Eberhardjes
EberhardjesBeeld Eberhardjes

Nieuwe mogelijkheden
Winkel en werkplaats Cre8 biedt samen met stichting Streetcornerwork een interne opleiding aan Amsterdamse jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met 3D-printers en ­lasersnijders maken zij mooie en innovatieve producten, zoals sieraden, kerstversiering en legpuzzels. Door de gebruikte technieken kunnen ze op verzoek ook persoonlijke cadeaus maken, die ook na de kerst leuk zijn om te geven.
Prijs: €18 (grachtenpuzzel)

null Beeld Cre8
Beeld Cre8

Op een oude fiets...
Bij The Upcycle zetten ze alles op ­alles om afval van onder meer fietsen ­opnieuw te gebruiken. De covers van deze vrolijke notitieboekjes zijn gemaakt van gesmolten plastic tassen. Een ­binnenband is vermaakt tot strap en het papier komt van bijgesneden enveloppen. De producten worden gemaakt in hun eigen werkplaats, waar langdurig werklozen de kans krijgen ervaring op te doen en zelfstandigheid op te bouwen.
Prijs: €14,95

null Beeld The Upcycle
Beeld The Upcycle

Warme gedachte
Soms zit geluk in de kleinste dingen. Een goede kop koffie bijvoorbeeld. De Coffeecompany was één van de eerste plekken in de stad waar je naar Amerikaans voorbeeld een coffee-to-go kon halen. Voor wie liever thuis geniet van een bakkie pleur, verkopen ze ook zakken koffie, gemalen en bonen. Voor elke in december verkochte zak koffie doneert Coffeecompany een zak aan de inloophuizen van de ­Regenboog Groep. Een sympathieke actie die dit jaar voor de tiende keer wordt gehouden en vorig jaar maar liefst 200 kilo opleverde.
Prijs: vanaf €5,95 voor 250 gram

null Beeld Coffeecompany
Beeld Coffeecompany

Aan de Amsterdamse grachten
De verschillen tussen de grachtenpanden inspireerde Veronika Utasi tot het ontwerpen van kussens met ­typisch Amsterdamse huizen. De kussens worden volledig met de hand gemaakt door vrouwen met een ­afstand tot de arbeidsmarkt. In hun eigen tempo en in een ontspannen sfeer maken ze gebruik van hun talenten en leren ze terug in het werkproces te komen. Er zijn meerdere formaten, vormen en kleuren kussens verkrijgbaar.
Prijs: €100

null Beeld Veronika Utasi
Beeld Veronika Utasi

Lichtpuntje
De eerder genoemde Regenboog Groep heeft ook een eigen cadeauwinkel, Colors. Achterin is een kaarsenmakerij, waar ze met de hand kaarsen maken. Geen kaars is dus hetzelfde. De werkplaatsen van De Regenboog zijn beschermde werkplekken voor mensen voor wie een normale baan nog een stap te ver is, maar die wel graag werken. Alle kaarsen zijn gemaakt van 100 procent paraffine, waarvan 50 procent gerecycled is.
Prijs: vanaf €3, Colors Cadeauwinkel, ­Bilderdijkstraat 184

null Beeld De Regenboog
Beeld De Regenboog

Voldaan gevoel
Kerst staat synoniem voor lekker en gezellig samen eten. In Het kookboek voor grote en kleine koks vind je 36 simpele, maar heerlijke vegetarische gerechten. Geschikt dus om met het hele gezin te koken, voor nog meer kerstpret. Maar er zit nog een mooie gedachte achter. Samenstelster Martien Mellema, in het dagelijkse leven creative director, doneert de volledige opbrengst aan het Aidsfonds. De prachtige foto's zijn gemaakt door topfotograaf Paul Bellaart.
Prijs: €15, verkrijgbaar bij Bruna IJburg, ­IJburglaan 561

null Beeld Het kookboek voor grote en kleine koks
Beeld Het kookboek voor grote en kleine koks

Een tweede leven
De fietsen van Roetz worden met een bijzondere filosofie gemaakt in Amsterdam. Het bedrijf gelooft in een tweede kans voor mens en materiaal. Zij zien bruikbare grondstof waar andere bedrijven vuilnis zien, en menselijk talent waar andere organisaties valkuilen zien. Roetz leidt mensen op tot ervaren fietsenmakers met goede vooruitzichten op een vaste baan. Het levert fijne designfietsen op, waar­onder deze e-bike met een bijna onzichtbare motor.
Prijs: vanaf €1999

null Beeld Roetz
Beeld Roetz
Meer over