'Mes in kindregelingen om armoede op te lossen'

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) hoopt de armoedeval op te lossen voor alleenstaande ouders in de bijstand die gaan werken. Hij wil hiervoor flink het mes zetten in de kindregelingen en deze terugbrengen van twaalf naar vier verschillende voorzieningen voor ouders met opgroeiend kroost.

ANP/Redactie
Minister Henk Kamp. Beeld anp
Minister Henk Kamp.Beeld anp

Kamp noemt het vandaag in een brief aan de Tweede Kamer 'economisch en moreel onaanvaardbaar' dat alleenstaande ouders 'op dit moment financieel vaak beter af zijn in de bijstand dan wanneer ze werken'.

Zo levert een alleenstaande ouder die vanuit de bijstand vier dagen gaat werken tegen het minimumloon en twee kinderen op de crèche of BSO heeft, nu ongeveer 1000 euro in. Met de plannen van de minister moeten deze mensen er bijna 400 euro op vooruit gaan. Het oplossen van de armoedeval kan volgens zijn woordvoerder door bij het schrappen van regelingen niet te bezuinigen op het totale budget, maar de steun anders te verdelen.

Kamp wil drie regelingen voor alleenstaande ouders afschaffen: de aanvulling voor deze ouders met een uitkering op het sociaal minimum, de alleenstaande-ouderkorting en de aanvullende korting voor deze ouders die werken. Hiervoor in de plaats wil hij één nieuwe alleenstaande-oudertoeslag inbouwen in het kindgebonden budget, dat vanaf een jaarinkomen van 20.000 euro wordt afgebouwd.

De minister zei vorig jaar al ernaar te streven dat er uiteindelijk vier kindregelingen overblijven. Zo wil hij ook af van drie fiscale regelingen: de ouderschapsverlofkorting, de kindertoeslag en de aftrek bij levensonderhoud kinderen. De steun voor schoolkosten en de Tegemoetkoming ouders van thuiswonende gehandicapte kinderen (TOG) gaan op in andere regelingen met een vergelijkbaar doel.

Wat Kamp wil behouden, is naast het kindgebonden budget voor gezinnen met lagere inkomens ook de inkomensonafhankelijke kinderbijslag. Dat geldt ook voor de kinderopvangtoeslag die gekoppeld is aan de gewerkte uren, en de combinatiekorting, waarbij ouders via de Belastingdienst steun krijgen voor extra kosten door combinatie van arbeid en zorg voor kinderen.

Meer over