Merkels coalitie heeft geen meerderheid in peiling

De huidige Duitse coalitieregering onder de christendemocratische bondskanselier Angela Merkel verliest in een opiniepeiling van het instituut INSA de meerderheid in de verkiezingen van zondag.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel. Beeld ap
De Duitse bondskanselier Angela Merkel.Beeld ap

In een peiling van het instituut INSA komt AfD op 5 procent uit. De in februari opgerichte partij wil een geordende ontbinding van de eurozone, maar is desondanks voorstander van een verenigd Europa, als het om vrijhandel gaat.

De huidige Duitse coalitieregering onder de christendemocratische bondskanselier Angela Merkel verliest in deze opiniepeiling van het instituut INSA de meerderheid. Merkels liberale coalitiegenoten van de FDP blijven wel in de Bondsdag, want ze staan op 6 procent, 2 procentpunt meer dan bij een vorige peiling. Maar met de 38 procent van de stemmen voor christendemocraten is dat niet genoeg om samen verder te regeren.

De partijen uit de linkse oppositie schrapen samen volgens de peiling 45 procent van de stemmen bij elkaar. De sociaaldemocratische SPD 28 procent, de radicale Die Linke 9 procent en de Groenen verliezen 3 procentpunt en vallen terug op 8 procent.

Meer over