Merkel wil onderzoek defensie

Merkel onthield zich zondag van een oordeel over de aanval en beloofde een 'urgent onderzoek' naar de gang van zaken, vooral met het oog op burgerslachtoffers. Foto EPA Beeld
Merkel onthield zich zondag van een oordeel over de aanval en beloofde een 'urgent onderzoek' naar de gang van zaken, vooral met het oog op burgerslachtoffers. Foto EPA

BERLIJN - Bondskanselier Angela Merkel heeft toegezegd dat er snel een onderzoek komt naar de Duitse aanval op twee gekaapte tankwagens in de Afghaanse provincie Koendoez. In binnen- en buitenland is de actie bekritiseerd vanwege de vele burgerdoden die daar naar verluidt bij zijn gevallen.

De Duitse minister van Defensie Franz Josef Jung verdedigde eerder dit weekeinde de aanval van de Duitse Navo-militairen nog. Volgens hem vormde de kaping van twee tankwagens door de Taliban een 'acuut gevaar' voor de troepen en was de luchtaanval van vrijdagochtend dus 'gerechtvaardigd'.

Maar Merkel onthield zich zondag van een oordeel over de aanval en beloofde een 'urgent onderzoek' naar de gang van zaken, vooral met het oog op burgerslachtoffers. ''Als die er zijn geweest, betreur ik dat natuurlijk zeer,'' aldus Merkel.

Volgens Afghaanse ooggetuigen kwamen 90 tot 125 mensen om het leven bij de aanval; tientallen van hen zouden burgers zijn. Het officiële dodental staat op 56, zonder dat duidelijk is hoe de verhouding is tussen Talibanstrijders en burgers.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner heeft het Duitse optreden al 'een grote vergissing' genoemd en zijn Luxemburgse collega Jean Asselborn spreekt van een 'onaanvaardbare actie'.

Ook van Amerikaanse zijde klinkt kritiek. Generaal Stanley McChrystal, de bevelhebber van de Isaf-troepen liet in een videoboodschap aan de Afghanen weten dat voor
de Navo-commandanten 'niets belangrijker is dan de veiligheid en bescherming van het Afghaanse volk'.

McChrystal bezocht de plaats van de aanval zaterdag en vroeg de Duitse commandant Georg Klein waarom de Duitsers niet sneller na de actie ter plaatse waren om het effect van hun optreden te onderzoeken. Klein gaf toe dat dit 'een fout' was.

Het besluit van de Duitsers de tankwagens te bombarderen - hetgeen een enorme explosie tot gevolg had - werd genomen op grond van videobeelden van de Amerikaanse luchtmacht. Daarop was volgens McChrystal te zien dat er ongeveer honderdtwintig mensen op en rond de trucks aanwezig waren.

De Duitse commandant ging er vanuit dat dit Talibanstrijders waren, hoewel de beelden te vaag waren om dat met zekerheid vast te stellen. (HET PAROOL)

Meer over