Merkel vreest nederlaag in Sleeswijk-Holstein

Sleeswijk-Holstein, de noordelijkste deelstaat van Duitsland, kiest vandaag een nieuw parlement. De deelstaatverkiezing is een belangrijke graadmeter voor de populariteit van de centrumrechtse regeringscoalitie van bondskanselier Angela Merkel.

Bondskanselier Angela Merkel. Beeld ap
Bondskanselier Angela Merkel.Beeld ap

De ruim twee miljoen kiezers in Sleeswijk-Holstein hebben volgens de peilingen genoeg van de zittende deelstaatregering van Merkels christendemocratische CDU en de liberale FPD. De sociaaldemocraten van de SPD en de Groenen rekenen op winst. Met steun van een kleine partij die de Deense minderheid in de deelstaat vertegenwoordigt hoopt de centrumlinkse oppositie na de verkiezing van zondag te gaan regeren.

Na een serie zware nederlagen in deelstaatverkiezingen vorig jaar hielden Merkel en haar regeringspartner hun hart vast voor de stembusgang in Saarland, Sleeswijk-Holstein en Noordrijn-Westfalen in 2012. Straffen ook de kiezers in de noordelijkste deelstaat de centrumrechtse coalitie af, dan is dat voor Merkel een veeg teken voor de bondsdagverkiezingen van 2013.

In Saarland bleef de CDU op 25 maart met moeite de grootste partij, maar wist de FPD zelfs de kiesdrempel niet te halen. Voor de liberalen dreigt datzelfde rampscenario zondag in Sleeswijk-Holstein, en op 13 mei in de belangrijke deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Meer over