Merkel verdedigt euro in laatste verkiezingsrede

In haar laatste rede voor de Duitsers zondag een nieuwe Bondsdag kiezen, heeft bondskanselier Angela Merkel het opgenomen voor de euro. 'De stabilisering van de euro is niet alleen een goede zaak voor Europa, maar ook van wezenlijk belang voor Duitsland. De euro geeft ons welvaart en stelt onze arbeidsplaatsen veilig', zei Merkel zaterdag volgens de Duitse publieke omroep ARD in haar kiesdistrict Stralsund in het noordoosten van Duitsland.

Angela Merkel spreekt op zaterdag voorafgaande aan de Duitse Bondsdagverkiezingen op zondag. Beeld ap
Angela Merkel spreekt op zaterdag voorafgaande aan de Duitse Bondsdagverkiezingen op zondag.Beeld ap

Met haar uitspraken zette Merkel zich duidelijker dan tot nu toe af van de nieuwe partij Alternatief voor Duitsland (AfD), die streeft naar een 'ordelijke ontbinding' van de eurozone. De partij deed het aanvankelijk slecht, maar maakt volgens recente peilingen een goede kans haar intrede in de Duitse Tweede Kamer te doen. Als dat gebeurt, is de kans klein dat de huidige coalitie van Merkels christendemocratische CDU/CSU en de liberale FDP haar meerderheid in de Bondsdag behoudt.

Verliest de huidige coalitie haar meerderheid, is een zogeheten grote coalitie van CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD het waarschijnlijkst. Voor de tweede keer deze week prees Merkel zaterdag de samenwerking met de SPD in de regering die zij van 2005 tot en met 2009 leidde. Zij wees erop dat het Duitsland in die tijd niet slecht verging en prees het crisismanagement van haar grote rivaal in de verkiezingsstrijd, de SPD'er Peer Steinbrück. Die was in die jaren minister van Financiën en moest de financiële crisis die in september 2008 begon, het hoofd bieden.

Meer over