'Merkel sleept Europa verkeerde kant op'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sleept Europa de verkeerde kant op in de schuldencrisis. Dat zegt superbelegger en miljardair George Soros in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel.

ANP/Redactie
Bondskanselier Angela Merkel. Beeld getty
Bondskanselier Angela Merkel.Beeld getty

Volgens Soros moet de crisis niet tegengegaan worden met besparingen. Er moeten juist miljarden in de economie gepompt worden. 'Anders maakt Europa dezelfde fouten die ervoor zorgden dat de Verenigde Staten in 1929 in de Grote Depressie terechtkwam. En dat snapt Merkel niet', zo wist Soros.

De Amerikaanse zakenman constateerde dat Europa de schuldencrisis zonder de hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan oplossen. Het is volgens hem verkeerd om het land te redden met steunpakketten via onder meer het IMF waarover een hoge rente moet worden betaald.

Explosie
Soros verwierf in 1992 bekendheid toen hij een miljard dollar verdiende door te speculeren op een waardedaling van het Britse pond. Hij denkt dat Europa zal 'exploderen' wanneer de crisis in Griekenland escaleert, het land failliet gaat en Italië en Spanje meetrekt.

Meer over