Merkel: Joachim Gauck nieuwe president Duitsland

Joachim Gauck wordt de nieuwe president van Duitsland. De christendemocratische bondskanselier Angela Merkel heeft dat zondagavond bekendgemaakt. Eerder verzette zij zich nog tegen de keuze voor Gauck.

ANP/Redactie
Joachim Gauck. Beeld EPA
Joachim Gauck.Beeld EPA

Merkels weigerachtigheid dreigde tot een regeringscrisis te leiden, maar later ging de bondskanselier alsnog akkoord. Gauck was voorgedragen door de linkse oppositiepartijen SPD en de Groenen. Hij kreeg de steun van de liberale regeringspartij FDP, maar in eerste instantie niet van Merkels christendemocratische CDU/CSU.

Uit peilingen van de krant Bild am Sonntag en de omroep ARD bleek zondag dat Gauck ook de steun van de meeste Duitsers heeft.

Behalve Gauck zouden ook de oud-minister van Milieu Klaus Töpfer (CDU) en oud-bisschop Wolfgang Huber in beeld zijn geweest. De nieuwe president moet Christian Wulff opvolgen. Die maakte vrijdag bekend dat hij aftreedt wegens een corruptieonderzoek.

De uiteindelijke beslissing over de president ligt bij de zogenoemde Bondsvergadering. Dat is een speciale bijeenkomst van het parlement en afgevaardigden van de deelstaten. Omdat CDU, CSU, FDP, SPD en de Groenen daarin een ruime meerderheid hebben, is het zo goed als zeker dat Gauck president wordt.

Gauck was in het vroegere Oost-Duitsland een mensenrechtenactivist. Volgens de liberale leider Philipp Rösler kan Gauck het gezag van en het vertrouwen in het presidentschap herstellen.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over