Update

Merkel: geen garanties voor redding Grieken

De Duitse bondskanselier Angela Merkel geeft geen garanties dat het tweede reddingspakket voor Griekenland succesvol zal zijn. Dat heeft Merkel vandaag gezegd in aanloop naar een stemming in het parlement over de reddingsoperatie van 130 miljard euro voor het land.

ANP/ Redactie
Bondskanselier Angela Merkel vandaag in de Duitse Bondsdag. Beeld getty
Bondskanselier Angela Merkel vandaag in de Duitse Bondsdag.Beeld getty

Merkel voegde daar aan toe dat de voordelen van het instemmen met de operatie groter zijn dan de nadelen van het tegenstemmen.

Duitsland draagt dit jaar voor 11 miljard euro bij aan het permanente noodfonds ESM. De tweede bijdrage wordt mogelijk volgend jaar geleverd, aldus Merkel.

De gevolgen van een faillissement van Griekenland voor de Duitse en de wereldeconomie zijn volgens Merkel 'niet te calculeren'.

Nieuwe leningen

Later op de dag stemt het parlement in Duitsland over de nieuwe leningen aan Griekenland. CSU-partijleider Horst Seehofer heeft al laten weten dat zijn partijgenoten in de Bondsdag bijna allemaal zullen instemmen. Een CSU-parlementariër, Peter Gauweiler, heeft echter aangekondigd dat hij zal tegenstemmen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich altijd uitgesproken voor behoud van Griekenland in de 17 landen tellende eurozone.

Meer over