PlusMijn Amsterdam

Merel van Dongen: 'Het allermooiste stukje is bezet door vieze toeristen'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Ajax-verdediger Merel van Dongen (24).

Josien Wolthuizen
Merel van Dongen Beeld Remko Kool/Pro Shots
Merel van DongenBeeld Remko Kool/Pro Shots

Mijn buurt

"Ik ben opgegroeid in Nieuw-Sloten, maar ik heb veel meer met Amsterdam-Zuid omdat ik daar op school zat. Vooral met de Museumbuurt, omdat ik daar als puber groot ben geworden. Ik woon nu op het Roelof Hartplein. Hoeveel toeristen er ook op het Museumplein zijn, het blijft mooi."

Eten in de buitenlucht

"Het terras van Loetje aan 't IJ is heel mooi. Elke zomer eet ik er wel een keer."

Loetje aan 't IJ Beeld Carly Wollaert
Loetje aan 't IJBeeld Carly Wollaert

Park

"Het Vondelpark. Ik heb op het Fons Vitae Lyceum gezeten, dus dat was het dichtstbijzijnde park waar we konden chillen. We hadden er ook gymles."

Favoriete zomermuziek

"Radio Macandé: Spaanse liedjes die ik graag luister als de zon schijnt. Chill en vrolijk tegelijk."

Koelste plekje

"De Ouderkerkerplas. Daar gingen we vroeger altijd al met het gezin naartoe. Er is een heel fijn strandje met zand en een grasveld. Ik kom er best vaak en trap dan graag een balletje. Beetje indruk maken op de mannen die niet begrijpen dat een vrouw kan voetballen. Heerlijk."

Ouderkerkerplas Beeld Carly Wollaert
OuderkerkerplasBeeld Carly Wollaert

Met pek en veren de stad uit

"Het allermooiste stukje van Amsterdam wordt nu bezet door vieze toeristen die naar hoeren willen kijken. Als Amsterdammer kom je er daarom niet meer. Zo zonde. En het wordt enorm geromantiseerd, maar het is mensen­handel."

Toeristen in Amsterdam Beeld Carly Wollaert
Toeristen in AmsterdamBeeld Carly Wollaert

Beste restaurant

"Mijn favoriete restaurant heet Kees. Dat zit op de Weesperzijde, vlak bij de Nieuwe Amstelbrug. Ik ga er vaak heen met vrienden. Het is heel klein, altijd gezellig en je kunt er heerlijk eten. Je eet wat de pot schaft. De eigenaar en naamgever Kees is geweldig. Als de gasten weg zijn, worden de lichten gedimd, gaat de muziek aan en kunnen we lallen op de bar."

Favoriete club

"Ajax, natuurlijk. O, je bedoelt een club om te dansen? Daar heb ik geen verstand van."

Lekkerste ijssalon

"Venetië in de Scheldestraat. Het is altijd een strijd in mijn familie welke de lekkerste is: Venetië of Pisa. Ik vind dat je als Amsterdammer voor Venetië hoort te kiezen, omdat het de beste traditionele ijssalon van de stad is."

IJssalon Venetië Beeld Carly Wollaert
IJssalon VenetiëBeeld Carly Wollaert

De stad ontvluchten

"Dan ga ik naar het strand van Wijk aan Zee. Dat is heel klein en rustig. Er zijn twee heel leuke strandtentjes, meer heb ik niet nodig. Scheveningen en Zandvoort vind ik veel te druk."

Favoriete Amsterdammer

"Dan moet ik meteen aan Sjaak Swart denken. Hij draagt ons team altijd een warm hart toe. Hij komt vaak naar trainingen en wedstrijden kijken. Hij heeft ook alles wat ik in een Amsterdammer zie: bravoure, lef en zelfvertrouwen. Veel mensen vinden dat vast arrogant, maar het past bij Amsterdam."

Een zwoele zomeravond met

"Met mijn familie tot in de late uurtjes barbecueën in de tuin van mijn ouders. Daar heb ik goede herinneringen aan. We kunnen uren praten over van alles, niks is te gek. Het zijn altijd memorabele avonden."

Beste plek bij regen

"De fietstunnel onder het Rijksmuseum. Het liefst zoenend, dat is wel het leukste als het keihard regent. Je moet het een beetje romantisch maken."

Mooiste zomerherinnering

"Het was officieel nog net geen zomer, maar dat is wel het kampioenschap met de Ajaxvrouwen dit jaar. We waren al vier jaar geen kampioen geworden, waardoor de druk op ons team enorm was. In de 90ste minuut viel het verlossende winnende doelpunt. Precies toen brak de zon door. Alles klopte. Na de wedstrijd gingen alle remmen los, we hebben keihard gefeest."

Lekkerste zomerdrankje

"Desperados: een lekker fris en niet te zwaar biertje."

Festival

"Milkshake. Ik vind het mooi hoe iedereen daar wordt geaccepteerd. Het maakt niet uit wie je bent of hoe je eruitziet: iedereen is open-minded."

Favoriete vervoersmiddel

"Mijn scooter. Ik heb wel een gele nummerplaat, dus ik rij op de weg. Ik kan me goed voorstellen dat scooters op fietspaden vervelend zijn."

Meer over