Mensapen emotioneel als keuze verkeerd uitpakt

Chimpansees en bonobo's reageren emotioneel als de keuzes die ze maken negatieve consequenties hebben. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Durham dat ze publiceren in het wetenschappelijke online tijdschrift Plos One.

Sander Grégoire
null Beeld anp
Beeld anp

Om te kijken hoe de mensapen zouden reageren op de gevolgen van hun keuzes, testte de onderzoekers de mensapen op twee verschillende manieren.

Als eerste keken de onderzoekers naar het geduld van de apen. De apen konden kiezen voor een beloning zonder daar wat voor te hoeven doen, of kiezen voor een grotere beloning. Maar die kregen ze niet zomaar. Indien de apen kozen voor de grotere beloning moesten ze één of twee minuten wachten voordat ze de beloning kregen.

De onderzoekers zagen dat de apen die voor de grotere beloning kozen en daarom moesten wachten, ongeduldig en zichtbaar emotioneel werden. Dat uitte zich onder andere in slaan, schreeuwen en krabben.

Risico
Bij de tweede test keken de onderzoekers hoe de apen omgingen met risico en de consequenties die horen bij gokken. De apen konden kiezen uit een veilige beloning die ze konden zien of kiezen voor een beloning waarvan ze niet zeker wisten of dat een stuk banaan of stukje komkommer zou zijn.

Het risico bestond uit het feit dat de vaste beloning de voorkeur had boven de komkommer, maar de banaan de meeste gewaardeerde beloning bleek. Veel van de apen reageerden emotioneel toen ze gokten op banaan, maar met komkommer 'beloond' werden.

Ook hier konden de onderzoekers zien als de aap niet blij was met het resultaat van zijn keuze. Naast slaan, schreeuwen en krabben, verloren sommige apen hun zelfbeheersing of lieten het stukje komkommer gewoon vallen.

Verschillen
De onderzoekers vonden ook dat de chimpansees en bonobo's verschillende keuzes maakte. De chimpansees waren meer bereid om risico te nemen en reageerde ook geduldiger wanneer ze moesten wachten op hun beloning.

'De verschillen zouden er op kunnen wijzen dat de manier waarop mensapen emotionele keuzes maken ze helpen in het wild', aldus onderzoeker Alexandra Rosati tegen de BBC. 'Het zou kunnen verklaren waarom chimpansees meer risico's nemen om aan eten te komen.'

Meer over