Memoires Fidel Castro 'zo levend als een 3D-film'

Voormalig leider van Cuba Fidel Castro is sinds lange tijd weer in het openbaar verschenen voor de presentatie van zijn memoires. Het boek 'Guerrilla van de tijd' telt bijna duizend bladzijden en gaat onder meer over zijn jeugd en zijn rol tijdens de Cubaanse revolutie.

Redactie
Fidel Castro tijdens de presentatie van zijn boek. Beeld ap
Fidel Castro tijdens de presentatie van zijn boek.Beeld ap

Het boek beslaat de periode van zijn geboorte in 1926 tot aan december 1958, vlak voordat hij de macht overnam van de rechtse dictator Batista.

De 85-jarige Castro zei dat het voor iedere Cubaan de plicht is om tot het laatste moment te vechten voor Cuba, de planeet en de mensheid.

Volgens de communistische partijkrant Granma duurde de bijeenkomst in Havana meer dan zes uur. De memoires zijn verkrijgbaar in twee delen en zijn gebaseerd op gesprekken tussen Castro en de journalist Katiuska Blanco.

Volgens de directeur van de Cubaanse schrijversbond Miguel Barnet zijn de memoires 'zo levend als een 3D-film'

Grote vriend
Tijdens de boekpresentatie roemde Fidel Castro zijn grote vriend de president van Venezuela Hugo Chavez met de woorden 'niemand heeft zoveel voor het Venezolaanse volk gedaan als hij'.

Castro was al sinds april vorig jaar niet meer in het openbaar verschenen. De laatste keer was tijdens het congres van de Cubaanse communistische partij.

In 2006 heeft hij de macht overgedragen aan zijn jongere broer Raul, en houdt Fidel zich op de achtergrond.

Meer over