Meles Zenawi: stabiele factor in onrustige Hoorn van Afrika

Meles Zenawi, de premier van Ethiopië, was een van de langstzittende leiders van Afrika. Hij overleed in de nacht van maandag op dinsdag op 57-jarige leeftijd.

Meles Zenawi in 2000 met toenmalig VN-secretaris generaal Kofi Annan. Beeld ANP
Meles Zenawi in 2000 met toenmalig VN-secretaris generaal Kofi Annan.Beeld ANP

Op 36-jarige leeftijd gaf hij zijn studie medicijnen aan de universiteit van Addis Abeba op om het leiderschap van het marxistische Bevrijdingsfront van het Tigrayse Volk (TPLF) op zich te nemen. Daarmee werd hij ook leider van een verzetscoalitie van marxistische partijen, die in 1991 het wrede bewind van dictator Mengisto omverwierp.

Meles Zenawi werd eerst president en in 1995 premier. In de tussentijd nam hij afstand van het communisme en marxisme. Alleen zo zou Ethiopië toegang krijgen tot Westerse hulp. Als premier had hij de werkelijke politieke macht in handen, de president heeft een meer ceremoniële rol in Ethiopië.

De economie van Ethiopië ging onder het bewind van Zenawi vooruit. Hij werd door het westen gezien als een stabiele (handels)partner in de onrustige Hoorn van Afrika. Zijn dood kan voor meer instabiliteit in Ethiopië zorgen. Overigens werd Zenawi niet alleen geroemd, hij kreeg veel kritiek omdat hij mensenrechtenschendingen beging en critici hun stem niet mochten laten horen.

Meer over