'Meisjes nog niet inenten'

DEN HAAG - Het vaccin tegen baarmoederhalskanker hoort niet volgend jaar al in het Rijksvaccinatieprogramma te worden opgenomen, omdat het nog nooit is getest op de groep waarvoor het is bedoeld, twaalfjarige meisjes.

Dat stellen onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut en onderzoekers en artsen van het Erasmus MC en het UMC Groningen in een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Volgens de onderzoekers is het daarnaast ook volstrekt onbekend hoe lang en in welke mate het vaccin bescherming biedt tegen baarmoederhalskanker. De onderzoekers waarschuwen ervoor dat jonge meisjes van twaalf jaar, die minister Ab Klink (Volksgezondheid) per 1 september 2009 wil laten vaccineren via het Rijksvaccinatieprogramma, mogelijk anders op het middel kunnen reageren dan vrouwen tussen de vijftien en 26 jaar, op wie het vaccin wél is getest. Onderzoek moet daar eerst duidelijkheid over geven, menen zij.

Het baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het hrHPV-virus, dat tijdens de geslachtsdaad wordt overgedragen. De meerderheid van de vrouwen raakt tijdens haar leven besmet met het virus. Meestal ruimt het lichaam het virus vanzelf op. Toch krijgen elk jaar in Nederland zes- tot zevenhonderd vrouwen baarmoederhalskanker, een derde van hen overlijdt aan de gevolgen van de ziekte.

De Gezondheidsraad concludeerde eerder dat de vaccinatie effectief beschermt tegen de infectie en de voorstadia van baarmoederhalskanker. Hoewel het pas over vele jaren duidelijk wordt of het vaccin ook beschermt tegen de ziekte noemt de raad dat wel 'zeer aannemelijk'. Het verwacht dat het aantal doden aan baarmoederhalskanker door toevoeging van de vaccinatie aan het Rijksvaccinatieprogramma met de helft zal afnemen. (HET PAROOL)

De Gezondheidsraad concludeerde eerder dat de vaccinatie effectief beschermt tegen de infectie en de voorstadia van baarmoederhalskanker. Foto ANP Beeld
De Gezondheidsraad concludeerde eerder dat de vaccinatie effectief beschermt tegen de infectie en de voorstadia van baarmoederhalskanker. Foto ANP
Meer over