Meisjes in belwinkel Comeniusstraat niet misbruikt

Jeugdzorginstellingen in Overtoomse Veld hebben al het mogelijke gedaan om de kwetsbare meisjes uit hun instellingen te beschermen tegen de eigenaar van een belwinkel in de Comeniusstraat.

Marc Kruyswijk
In de kelder van de belwinkel aan de Comeniusstraat werden vijf meisjes aangetroffen Beeld Google Street View
In de kelder van de belwinkel aan de Comeniusstraat werden vijf meisjes aangetroffenBeeld Google Street View

Dat zegt staatssecretaris Martin van Rijn (Welzijn) in reactie op vragen naar aanleiding van een publicatie in Het Parool. Volgens Van Rijn ziet de Inspectie Jeugdzorg geen signalen dat de meisjes betrokken zijn bij incidenten en wordt er geen verder onderzoek ingesteld.

Afgelopen week werd bekend dat de gemeente eind oktober belwinkel GTS Smartfoon Repair heeft gesloten nadat in de kelder van de winkel een vermist meisje was aangetroffen.

De eigenaar van de belwinkel was al eerder in beeld bij de politie. Op 17 september trof die vijf jonge meisjes aan in zijn winkel nadat informatie was binnengekomen dat een vermist meisje zich in de zaak zou bevinden. Zij bleek inderdaad aanwezig. Toen de politie arriveerde, kwamen nog vier jonge meisjes uit de kelder, waar twee matrassen lagen en een doucheruimte was ingericht.

Jerrycan vol benzine
De 33-jarige man van Nigeriaanse afkomst werd op 2 oktober aangehouden omdat hij toen een meisje had achtervolgd met een man jerrycan vol benzine en had gedreigd haar in brand te steken.

Op 15 oktober ging de politie opnieuw naar de winkel om een vermist meisje op te sporen. Zij werd in de kelder aangetroffen, waar ze zich had verstopt onder een berg kleding. De eigenaar werd aangehouden op verdenking van onttrekking aan het bevoegd gezag en zit sindsdien vast.

Vlak bij de winkel ligt het orthopedagogisch centrum Middelveld, een instelling van het Leger des Heils waar hulp wordt geboden aan licht verstandelijk beperkte jongeren. Een aantal van de meisjes die in de winkel werden gevonden, ontving hulp van Middelveld. Anderen volgden een traject bij een andere Amsterdamse instelling of waren weggelopen uit (gesloten) instellingen elders in het land.

Ondanks verzoeken van Middelveld bleef de eigenaar van de winkel jonge meisjes in zijn winkel toelaten, ook op momenten dat was afgesproken dat zij eigenlijk binnen de deuren van de instelling moesten zijn.

Volgens staatssecretaris Van Rijn mogen bewoners van open instellingen niet fysiek beperkt worden. Wel moeten zij zich houden aan de huisregels van de instelling waarin zij zitten. Van Rijn schrijft dat Middelveld de beschikbare middelen heeft benut, maar gaat niet in op de vraag of dat voor dergelijke instellingen voldoende is om hun bewoners te beschermen.

Meer over