Megaclaim onterecht huisbezoek

AMSTERDAM - Advocaat Peter Kuijper zal voor tienduizenden gedupeerden schadevergoedingen eisen, omdat uitkeringsinstanties ten onrechte hun huis hebben doorzocht.Er komt, zegt de Amsterdamse advocaat, een megaproces tegen de staat en gemeenten. Hij vraagt gedupeerden een bijdrage van vijftig euro, die volgens hem via de bijzondere bijstand teruggevorderd kan worden.

Aanleiding is de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB). Die bepaalde onlangs dat opsporingsambtenaren van uitkeringsinstanties alleen medewerking aan een huisbezoek mogen afdwingen bij een concrete verdenking.

De geëiste vergoeding bestaat uit drie delen: het terugbetalen van afgewezen uitkeringen en boetes, vermeerderd met rente, smartengeld voor het leed dat is aangedaan, en een zogeheten punitieve boete. Dit is een uit de VS overgewaaide boete voor het bewust aantasten van een grondrecht, zegt Kuijper. ''De overheid kan weten dat het privacyrecht nut heeft en daarom een grondrecht is. Wie dat doelbewust probeert aan te tasten, kan hoge boetes verwachten.''

De rechtszaak is vooral tegen de gemeente gericht, stelt Kuijper. ''Amsterdam is de uitvinder van de standaard toegepaste huisbezoeken door ambtenaren die op zoek zijn naar uitkeringsfraude,'' aldus Kuijper. ''In Amsterdam wonen ook de meeste slachtoffers van het opsporingsbeleid.''

Het tweede mikpunt is de Nederlandse staat en dan in het bijzonder staatssecretaris Ahmed Aboutaleb, die in zijn vorige rol als wethouder de huisbezoeken invoerde.

Verder wil Kuijper doorgaan met processen tegen de overheid omdat uitkeringsinstanties ondanks uitspraken van rechters doorgaan met huisbezoeken.

undefined

Meer over