Meeste vorstenhuizen aanwezig in Amsterdam

Er zijn maar weinig regerende vorstenhuizen die niet zijn vertegenwoordigd bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. De Oranjes kunnen bij de plechtigheid in De Nieuwe Kerk bogen op een indrukwekkende afvaardiging uit de resterende monarchieën met de Britse prins Charles, het Japanse kroonprinselijk paar en prins Albert II van Monaco als grootste blikvangers.

Prins Charles is ook bij de inhuldiging aanwezig. Beeld afp
Prins Charles is ook bij de inhuldiging aanwezig.Beeld afp

Het precieze aantal monarchieën is een kwestie van definitie. Andorra bijvoorbeeld is officieel een prinsdom, maar als co-prinsen heeft het een bisschop en de president van Frankrijk. Het Vaticaan is formeel ook een monarchie, maar de paus neemt als kerkvorst niet deel aan koninklijke evenementen. Samoa heeft een 'chief' als staatshoofd en die wordt niet overal ook erkend als 'vorst'.

Van de 'echte' koninkrijken ontbreken er in Amsterdam in elk geval maar een paar: Bhutan, Cambodja, Lesotho, Maleisië, Saoedi-Arabië, Swaziland en Tonga, alsmede het emiraat Koeweit. Dat wil zeggen dat die landen geen aparte vertegenwoordiger namens het vorstenhuis hebben gestuurd. In de meeste gevallen is de ambassadeur dan de vertegenwoordiger bij de inhuldiging.

Wilhelmina
De traditie dat buitenlandse vorstenhuizen aanwezig zijn bij de kroning of installatie van een nieuwe koning is nog niet zo oud, in elk geval niet in Nederland. Koningin Wilhelmina liet in 1898 nadrukkelijk weten op buitenlandse bezoekers geen prijs te stellen. Haar inhuldiging was een zaak tussen het Nederlandse volk en de koningin zelf.

Willem-Alexander krijgt nu de grootste groep ooit op visite. Een teken van het uitgebreide netwerk van de Oranjes en de internationale waardering voor koningin Beatrix en de aanstaande koning.

Charles en zijn vrouw Camilla. Beeld anp
Charles en zijn vrouw Camilla.Beeld anp
Meer over