Meeste seksueel geweld in conflicten Afrika

De landen waar in gewapende conflicten het meeste seksuele geweld wordt gebruikt, liggen allemaal in Afrika. Het gaat met name om de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Democratische Republiek Congo, Ivoorkust en Zuid-Sudan.

ANP
null Beeld afp
Beeld afp

Dit staat in het jaarverslag over 2011 dat vandaag in New York is gepresenteerd door Margot Wallström, de speciale VN-gezant inzake seksueel geweld in conflicten. De Zweedse noemde voor het eerst de organisaties met naam die zich schuldig maken aan seksueel geweld. Daartoe behoren privémilities zoals het Ugandese Verzetsleger van de Heer, maar ook het Congolese regeringsleger.

Internationaal Strafhof
Wallström presenteerde haar bevindingen in een zitting van de Veiligheidsraad over vrouwen, vrede en veiligheid. De raad slaagde er vervolgens door verzet van Pakistan niet in het eens te worden over een gemeenschappelijke verklaring.

Seksueel geweld in conflicten wordt ook onderzocht door het Internationaal Strafhof, dat al bijna 10 jaar in Den Haag zetelt. Ook bij alle ICC-zaken tot nu toe gaat het om misdaden in Afrika.

Meer over