Update

Meeste rebellen zijn Baba Amr ontvlucht

De meeste Syrische rebellen hebben de wijk Baba Amr in Homs verlaten. Dat melden activisten op de facebookpagina van Baba Amr. Enkele rebellen zijn achter gebleven in het bolwerk van verzet om hun kameraden rugdekking te geven tijdens hun vlucht.

Redactie
Verwoeste woningen in Baba Amr. Beeld reuters
Verwoeste woningen in Baba Amr.Beeld reuters

'Wij, de Baba Amr brigade, hebben besloten om ons terug te trekken vanwege de burgers die zoch nog in de wijk bevinden', schrijven de activisten. 'De humanitaire situatie is op zijn slechtst: er is geen voedsel meer, geen water, geen elektriciteit en er zijn geen medicijnen. Er is ook geen mogelijkheid om binnen de wijk met elkaar te communiceren. We hebben bovendien niet genoeg wapens om de burgers te verdedigen. Het leger van Assad heeft de huizen van de meeste burgers vernield door hen met raketten te beschieten. Helikopters hebben Baba Amr vanuit de lucht aangevallen en tanks schieten met mortieren.'

'Wijk in handen van leger'
De melding van de terugtrekking kwam kort nadat activisten berichtten dat de rebellen in Baba Amr standhielden en de aanval van de troepen van president Bashar al-Assad hadden afgeslagen. De regering meldde toen al dat ze bijna heel de wijk in handen had.

Eerder vandaag zwoer het Syrische regime Baba Amr na bijna vier weken van bombardementen 'schoon te vegen'. Syrië kondigde een groot offensief aan om de wijk binnen enkele uren te 'zuiveren van alle gewapende elementen'.

De activisten roepen het Internationale Rode Kruis op om de wijk direct binnen te gaan en alle burgers te verplaatsen. 'Zij hebben de verantwoordelijkheid om mensen te redden en alle hulp te geven die nodig is om hen in leven te houden.'

Moskou

Rusland heeft er vandaag bij Syrië op aangedrongen Valerie Amos, hoofd humanitaire zaken en noodhulp bij de Verenigde Naties, toe te laten. Moskou wil dat Amos de gelegenheid krijgt poolshoogte te nemen in Homs en andere steden waar zwaar wordt gevochten tussen het regeringsleger en opstandelingen.

Gennadi Gatilov, de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, verwacht dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad binnen enkele dagen instemt met de komst van Amos. De Syrische regering toonde zich bereid over de kwestie te onderhandelen. Eerder deze week weigerde Syrië Amos toe te laten.

Syrische Nationale Raad
Een overkoepelend orgaan van verschillende oppositiegroepen die zich vooral vanuit het buitenland tegen Assad keren, de Syrische Nationale Raad (SNC), wil de gewapende opstand gaan coördineren. SNC-voorzitter Burhan Ghalioun zei vandaag in zijn woonplaats Parijs dat daar een militaire raad voor wordt opgezet. De SNC stond aanvankelijk erg terughoudend tegenover het Vrije Syrische Leger.

In het Zwitserse Genève veroordeelde de VN-mensenrechtenraad vandaag met een resolutie het geweld door het regime van Assad. De resolutie was een initiatief van Golfstaten en westerse landen. 37 landen schaarden zich achter de resolutie. China, Cuba en Rusland stemden tegen.

Meer over