Meer samenwerking justitie Nederland en Suriname

PARAMARIBO - Nederland zal zich ervoor inzetten dat de toetreding van Suriname tot het Europees verdrag inzake de overdracht van veroordeelde personen zo snel mogelijk een feit wordt.

In dit kader zal het rechtshulpverdrag tussen Nederland en Suriname worden uitgebreid. Dit hebben minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken en de Surinaamse minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi, dinsdagavond in Paramaribo afgesproken.

''Het is in beider belang dat Suriname toetreedt tot het multilaterale verdrag, zodat de overname van vervolging van verdachten en van strafvonnissen goed geregeld kan worden, aldus Verhagen. Suriname zal de nationale wetgeving op dit stuk op korte termijn aanpassen. Santokhi is blij dat Nederland zich bereid verklaard heeft de Surinaamse toetreding tot het Europese verdrag mogelijk te maken.

De beide bewindslieden stonden journalisten te woord na een bezoek aan het doorgangscentrum 'Opa Doeli' in Paramaribo. Dit centrum voor jeugdige delinquenten is opgezet in samenwerking en met geld van Justitie in Nederland.

Minister Verhagen noemde het vorig jaar geopende centrum een goed voorbeeld van justitiële samenwerking tussen de beide landen. Hij gaf zijn collega Santokhi een pluim voor het functioneren van de Surinaamse rechtsstaat. Nederland zal, als Suriname dat wenst, bijdragen blijven leveren aan justitiële diensten, zoals politie, brandweer, vreemdelingendienst en Openbaar Ministerie.

De zogenaamde 100 procentscontrole op Schiphol blijven de ministers monitoren. Er zijn nu al gemengde stuurgroepen die twee keer per jaar bijeenkomen om over die controle te praten. ''De ministers van Justitie zullen die afspraken nagaan en in regeringsverband uitspraken doen, zegt Santokhi. Hij heeft aangekondigd dat zijn collega Ernst Hirsch Ballin in augustus naar Suriname komt voor bilateraal overleg.

Tijdens een persconferentie met president Ronald Venetiaan, dinsdag, had premier Jan Peter Balkenende al 'menswaardigheid' gegarandeerd. Suriname stoort zich al geruime tijd aan de behandeling van passagiers uit Paramaribo op de Nederlandse luchthaven. Er is volgens Balkenende ruimte voor verbetering daarvan. (ANP)

undefined

Meer over