Meer politie op Wallen en Spui tegen straatroof en drugs

De Amsterdamse politie is de laatste weken meer aanwezig en zichtbaar in het Wallengebied en op het Spui. De actie is gericht op het tegengaan van drugs en straatroof

Hanneloes Pen en Ton Damen
In een schriftelijke verklaring stelt de politie de focus van het zogeheten 'Donkeredagenoffensief' te richten op de Wallen en het Spui Beeld anp
In een schriftelijke verklaring stelt de politie de focus van het zogeheten 'Donkeredagenoffensief' te richten op de Wallen en het SpuiBeeld anp

Dit blijkt uit een reactie van de politie op de groeiende drukte en een toename van het aantal gewelds­incidenten in het gebied. De politie heeft sinds 5 oktober al tweehonderd aanhoudingen verricht.

In een schriftelijke verklaring stelt de politie de focus van het zogeheten 'Donkeredagenoffensief' te richten op de Wallen en het Spui. Volgens de politie hebben beide locaties last van grote drukte, drugsdealers en nepdope.

Basisteam Burgwallen van de politie draait nu met zowel geüniformeerde agenten als agenten in burger extra avond- en nachtdiensten. De agenten krijgen daarbij steun van 'het doelgroepenteam, flexteams en de ruiters'. Het team Handhaving Openbare Ruimte van de gemeente sluit ook aan bij de actie.

Geweldsincidenten
De politieactie volgt op ernstige geweldsincidenten op de Wallen de laatste tijd, waarbij een man werd doodgeslagen en mensen in de gracht terechtkwamen. De buurt vindt dat er al zeker een half jaar te weinig politie in de rosse buurt is. Ondernemers, prostituees en bewoners zeggen dat hun het water tot de lippen staat.

Wel zien zij, bevestigden zij gisteren, de laatste dagen weer wat meer politie op straat en werd een agent te paard gesignaleerd. Donderdag stelden een raamexploitant en een prostituee in Het Parool dat de politie op de Wallen schittert door afwezigheid.

Buurtbewoner Gerrit van de Veen is dat met hen eens. De recente actie neemt hij met een korreltje zout. "Daar zit veel pr bij. Ik zag vandaag nog drugsdealers. Bewoners zitten niet te wachten op een actie van een paar weken. De bezuinigingen op de politie in deze buurt blijven."

Undercover
Discussies over de inzet van undercoveragenten maakt het beeld volgens hem troebel. "De politie roept: we zijn er wel, maar jullie zien ons nooit, want wij opereren in burger tegen dealers en zakkenrollers."

Voor bewoners is dat onbevredigend. Van de Veen: "Mensen die politie zien, houden zich in. Iedere oude politieman zal zeggen: als je niet aan preventieve surveillance doet, aanwezig bent, ben je bezig met mosterd na de maaltijd. Dan mag je achter de boeven aangaan."

Zie ook: Raamexploitanten op de Wallen: 'Wij zijn het probleem niet' [+]

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over