Meer omzet winkels door prijsstijgingen

De detailhandel heeft in december 1 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder. Dat kwam doordat de prijzen 2,5 procent hoger lagen dan in december 2010. Het volume kromp met 1,5 procent. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd.

ANP/Redactie
© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden een geringe omzetstijging. Die komt volledig op het conto van de supermarkten. De speciaalzaken verloren opnieuw omzet.

Onder retailers in non-foodartikelen haalden vooral kledingzaken en winkels in huishoudelijke artikelen meer inkomsten. De omzet van textielsupers en elektronicazaken nam juist sterk af.

Postorderbedrijven en webwinkels boekten in december nauwelijks meer omzet dan een jaar eerder. De verkopen bij tankstations stegen wel met meer dan 5 procent, net als de prijzen.

Ook over heel 2011 nam de omzet van winkels toe met 1 procent. Die stijging werd vooral in het eerste halfjaar gerealiseerd; in de tweede jaarhelft was er nog maar zeer beperkte groei. In alle kwartalen stegen de prijzen maar namen de volumes af.

Meer over