Update

Meer omzet horeca vooral aan hogere prijzen te danken

Zowel hotels, cafés als restaurants hebben in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar meer omzet behaald. 'Cafetaria's deden de beste zaken, hun omzet groeide met 7,5 procent ten opzichte van een jaar eerder', aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

De totale horecaomzet kwam 3,2 procent hoger uit. Dat er meer geld binnenkwam, was echter vooral te danken aan hogere prijzen. 'Het volume steeg licht met 0,6 procent.' Bij de cafetaria's werd wel duidelijk meer verkocht. Het volume lag 4,2 procent hoger.

Vergeleken met de eetgelegenheden deden de hotels en de cafés het minder goed. Hotels zetten 0,8 procent meer om, cafés 1,1 procent. Aangezien de prijsstijging in de cafés 2,4 procent was, was daar sprake van minder verkochte drank. 'Het volume was 1,3 procent lager dan een jaar eerder.'

Eerste helft
Over heel 2011 kwam de omzet van de hotels, restaurants en cafés 4,9 procent hoger uit dan een jaar eerder. In 2010 daalde de omzet op jaarbasis nog met bijna 1 procent.

De omzetgroei van het afgelopen jaar zat 'm vooral in de eerste helft. 'In de tweede helft is de groei meer dan gehalveerd', meldde het CBS. Waarbij de cafetaria's wederom de uitzondering in positieve zin waren.

Meer over