'Meer nadruk op historie en cultuur van Wallen'

AMSTERDAM - Gidsen, folders, bewegwijzering en een grote publiciteitscampagne moeten binnen- en buitenlandse toeristen gaan wijzen op de vele historische gebouwen en culturele activiteiten op de Amsterdamse Wallen. Zo moeten bezoekers beseffen dat de roemruchte hoerenbuurt meer te bieden heeft dan enkel prostitutieramen, koffieshops en louche cafés.Dat is een van de voorstellen in een woensdag aan het Amsterdamse stadsdeel Centrum overhandigd advies van het Integraal Burgwallen Overleg (IBO). Dat vertegenwoordigt bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties als het Leger des Heils.

De leden van het overleg willen dat de roemruchte hoerenbuurt een minder eenzijdig karakter krijgt. Daarom moet het aantal prostitutieramen, snackbars en jeugdherbergen verminderen. In plaats daarvan moeten er meer cocktailbars, hotels voor de middenklasse en sjieke nachtclubs komen.

Het IBO steunt dan ook de in december gepresenteerde plannen van de gemeente Amsterdam om de Wallen flink op te schonen. Om gedwongen prostitutie en het witwassen van geld tegen te gaan, wil de hoofdstad de hoeveelheid koffieshops, prostitutieramen en gokhallen in de hoerenbuurt omlaag brengen.

Ook vindt het overleg dat de combinatie van seks en vermaak enerzijds en historie en cultuur anderzijds moet blijven bestaan. ''We geloven in de mix van allure en marge, van verstilling en uitbundigheid, van inschikken en brutaliteit'', aldus voorzitter Bart Robbers.

Het IBO zou graag zien dat de prostitutieramen zich in de toekomst concentreren in bepaalde straten en steegjes. Nu zijn ze nog verspreid over de gehele wijk. Borden zouden toeristen dan de weg naar die plekken kunnen wijzen.

Het onlangs door een aantal raamexploitanten, koffieshophouders en andere zelfstandigen opgerichte Platform 1012 vindt overigens dat de Wallen moeten blijven zoals ze zijn. De leden van deze groep stellen dat het IBO niet alle bewoners en ondernemers in de hoerenbuurt vertegenwoordigt. (ANP)

Meer over