Meer dan 80 procent van leden motorbendes heeft strafblad

Meer dan tachtig procent van de leden van motorbendes zoals de Hells Angels, Satudarah en No Surrender heeft een strafblad. Meer dan een kwart is zelfs vaker dan tien keer veroordeeld. Vaak gaat het om drugsdelicten of afpersing.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Hoogleraar Arjan Blokland: 'Als je onze cijfers ziet, is het lastig vol te houden dat de outlawmotorclubs niet anders zijn dan een roeivereniging' Beeld anp
Hoogleraar Arjan Blokland: 'Als je onze cijfers ziet, is het lastig vol te houden dat de outlawmotorclubs niet anders zijn dan een roeivereniging'Beeld anp

Als mannen die al strafbare feiten plegen lid worden van een motorbende, 'verergert het criminele gedrag' bovendien zodra zij lid zijn.

Dat blijkt uit het eerste wetenschappelijke onderzoek dat de Universiteit Leiden heeft gedaan naar de vraag of de 'outlawmotorclubs' moeten worden beschouwd als criminele organisaties, zoals de overheid vindt, of als 'gewone hobbyclubs', zoals voormannen van de omstreden clubs vaak beweren in de media.

"Als je onze cijfers ziet, is het lastig vol te houden dat de outlawmotorclubs niet anders zijn dan een roeivereniging, zoals hun woordvoerders vaak betogen," zegt hoogleraar criminologie Arjan Blokland, die het onderzoek leidde.

Criminele historie
De motorbendes hebben volgens de onderzoekers kenmerken die overeenkomen met bijvoorbeeld Amerikaanse straatbendes. De duidelijke herkenbaarheid; de onderlinge rivaliteit; de symboliek en het broederschap en de duidelijke aanwezigheid in het publieke domein.

Leden van de omstreden motorclubs zijn veel vaker dan de anderen al met justitie gebotst voor ze 25 zijn, veelal vanwege geweld. Daaruit concludeert Blokland dat selectie aan de poort plaatsvindt: juist 'crimineel geneigde personen' worden lid - of mogen lid worden van een outlawmotorclub.

Blokland en zijn onderzoekers zetten de criminele historie van 601 leden van de bekende motorbendes af tegen die van driehonderd willekeurig gekozen Nederlandse motorrijders. Ze analyseerden ook honderd rechterlijke uitspraken, waarvan 55 in strafzaken.

Verschillen
Waar meer dan tachtig procent van alle leden van de motorbendes ooit is veroordeeld, geldt dat voor 32 procent van de 'gewone' motorliefhebbers.
Overigens ziet Blokland wel belangrijke verschillen tussen de onderzochte motorbendes onderling.

"De ene club is echt de andere niet, dus de overheid zou ze niet allemaal over één kam moeten scheren. Men zou moeten differentiëren en de ene club dichter op de huid moeten zitten dan de andere."

De politie verstrekte de onderzoekers de gegevens over de clubs en hun leden zonder daarbij te vermelden om welke club het precies ging. Clubs werden aangeduid als A, B of C et cetera, en niet als Hells Angels, No Surrender of Satudarah. Daardoor kan Blokland niet zeggen welke van de motorbendes de meeste criminele leden heeft.

Lees verder: Onderzoek wijst uit: lijn tussen motorbende en misdaad is dun [+]

Meer over