Meer dan 200.000 camera's houden burger in de gaten

Er hangen zeker 200.000 camera's in Nederland die toezicht houden op de openbare ruimte en in gebouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van de nieuwswebsite Sargasso.nl en het ANP.

redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Gemeenten, politiekorpsen en provincies hebben 2700 camera's hangen, vooral in uitgaansgebieden en op bedrijventerreinen. Rijkswaterstaat en de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) hebben samen nog eens 2700 camera's die de Nederlandse wegen in de gaten houden. Op Schiphol hangen er 1400, de verschillende vervoersbedrijven zoals de NS en de RET hebben gezamenlijk nog eens bijna 18.000 digitale ogen gericht op reizigers.

De grote bulk aan camera's in Nederland komt voor rekening van particulieren en bedrijven, die vooral hun eigen terrein in de gaten houden. Uit interne politiecijfers blijkt dat ongeveer 450.000 bedrijven zijn aangesloten bij een particuliere alarmcentrale (PAC). Veertig procent van die bedrijven heeft cameratoezicht: dat zijn dus 180.000 locaties. Op één locatie kunnen meer camera's hangen, maar dat is niet te controleren. Bovendien zijn niet alle bedrijven aangesloten bij PAC's en is er geen meldplicht. Dat betekent dat het aantal camera's in Nederland vele malen hoger kan liggen.

Veel camera's die beheerd worden door Rijkswaterstaat en de NDW zijn overigens niet bedoeld om toezicht te houden op mensen. Die kijken bijvoorbeeld naar kentekens of de doorstroom op de weg voor verkeersmanagement. Gemeenten en politie hebben ook dergelijke slimme camera's, maar die zijn vooral bedoeld om geluiden of afwijkend gedrag te herkennen.

Volgens Joeri Vig van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) voelen mensen en ondernemers zich overigens veiliger als er camera's worden geplaatst in een buurt waar problemen zoals autoinbraken of hangjongeren zijn. 'Een camera alleen helpt alleen niet. Dat moet wel gecombineerd worden met goed toezicht', aldus Vig.

Overigens verdwijnen de problemen vaak wel, mede dankzij het toezicht. Als de camera's dan worden weggehaald, keert de overlast over het algemeen niet terug. Als camera's juist worden geplaatst in een gebied waar niets aan de hand is, kunnen mensen zich juist onveiliger voelen, merkt Vig op.

undefined

Meer over