Medvedev vandaag in gesprek met kritische politici

President Dmitri Medvedev van Rusland ontmoet vandaag politici die de afgelopen maanden betogingen tegen de regering hebben geleid. Het is voor zover bekend de eerste keer dat er zo'n gesprek plaatsvindt sinds december, toen duizenden Russen de straat opgingen om te protesteren tegen het gesjoemel bij de parlementsverkiezingen.

ANP/Redactie
President Dmitri Medvedev. © AFP Beeld
President Dmitri Medvedev. © AFP

Volgens de media en de oppositie spreekt Medvedev met onder anderen de vroegere vicepremier Boris Nemtsov, de linkse leider Sergej Oedaltsov en de liberale politicus Vladimir Rysjkov. 'Misschien is de ontmoeting weer een nepdialoog. Als dat zo is, zal dat een grote schande zijn', zegt Rysjkov. 'Maar zelfs als er maar een kleine kans is dat er vreedzame en goed doordachte hervormingen in het land worden doorgevoerd, moeten we daarvan gebruikmaken', aldus Rysjkov.

Op 4 maart worden in Rusland presidentsverkiezingen gehouden, waarbij premier Vladimir Poetin de belangrijkste kandidaat is. Zijn partij, Verenigd Rusland, won begin december nipt de parlementsverkiezingen, maar dat was volgens Poetins critici het gevolg van de fraude waarmee de stembusstrijd gepaard ging. Poetin was al president van 2000 tot mei 2008 en de critici vrezen dat hij twee termijnen van 6 jaar aan de macht blijft, als hij begin maart wordt gekozen.

Meer over