Medvedev erkent onafhankelijkheid Georgische regio's

MOSKOU De Russische president Dmitri Medvedev heeft dinsdag gezegd dat Rusland de onafhankelijkheid van de afvallige Georgische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië erkent. Hij zei dat na een beraad met de nationale veiligheidsraad.

De twee regio's vroegen Rusland hun onafhankelijkheid te bevestigen. Het Russische parlement stemde daarmee in, waardoor het laatste woord bij Medvedev terecht kwam.

Het besluit van Medvedev zet de verhoudingen tussen de westerse wereld en Rusland op scherp.

Europese Commissie
De EU verwerpt de Russische erkening. Volgens de Europese Commissie heeft de rekenning ''geen juridische gevolgen''. Brussel gaat uit van de huidige grenzen van Georgië, herhaalde een woordvoerder van de Europese Commissie dinsdag.

Eerder gaven de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-landen politieke steun aan Georgië, waar het Russische leger eerder deze maand tijdelijk binnenviel. Maandag komen de regeringsleiders van de EU-landen bijeen over de zaak. (ANP)

Mensen in Tskhinvali, de hoofdstad van Zuid Ossetië, zwaaien met Russische en eigen vlaggen nadat bekend is geworden dat de Russische president Medvedev de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië en Abkhazië heeft erkend. Foto EPA/Maxim Shipenkov Beeld
Mensen in Tskhinvali, de hoofdstad van Zuid Ossetië, zwaaien met Russische en eigen vlaggen nadat bekend is geworden dat de Russische president Medvedev de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië en Abkhazië heeft erkend. Foto EPA/Maxim Shipenkov
Meer over