Medische doorbraak: transplantatie van synthetische luchtpijp

Zweedse artsen zijn erin geslaagd 's wereld eerste lichaamseigen synthetische orgaan te transplanteren. Het gaat daarbij om een uit stamcellen vervaardigde luchtpijp. De cellen, van een 36-jarige kankerpatiënt, werden aangebracht op een kunststof luchtpijp en groeiden in een paar dagen uit tot een bruikbaar exemplaar. Een maand na de operatie maakt de patiënt het uitstekend.

David van der Heeden
Professor Macchiarini (l) voerde al eerder luchtpijptransplantaties uit. Beeld epa
Professor Macchiarini (l) voerde al eerder luchtpijptransplantaties uit.Beeld epa

De Spaanse arts, Paolo Macchiarini, die de operatie in het Karolinska universiteitsziekenhuis leidde, heeft al meerdere transplantaties op zijn conto staan. Voor de minstens tien luchtpijpen die hij transplanteerde waren echter altijd donoren nodig. Zo ook voor de operatie die hij in 2008 verrichtte op een 30-jarige Spaanse vrouw, met dit verschil dat die luchtpijp uit stamcellen van een donor werd vervaardigd.

Voor de recente transplantatie maakten de artsen allereerst 3D-scans van de patiënts, door kanker aangetaste, luchtpijp. Op basis van die driedimensionale informatie werd een luchtpijp uit poreuze kunststof gemodelleerd die identiek is aan die van de patiënt. Hierna werd het model gedrenkt in stamcellen die uit het beenmerg van de patiënt afkomstig zijn. Binnen twee dagen groeiden de cellen uit over het model en vormden zo een perfecte kopie.

Geen afstotingsverschijnselen
Macchiarini verwijderde vervolgens in een twaalf uur durende operatie de tumoren bij de patiënt en verving het aangetaste deel van de luchtpijp door het nieuwe orgaan. De patiënt ondervindt door deze nieuwe techniek niet de afstotingsverschijnselen die optreden bij de transplantatie van een donororgaan. Een maand na de ingreep is de patiënt nog zwak, maar maakt het verder prima.

Volgens Macchianiri is de transplantatie een absolute doorbraak op medisch vlak. Hij voorziet dat in de toekomst elk orgaan in het menselijk lichaam op dezelfde manier vervangen kan worden. Wachtlijsten behoren dan ook tot het verleden, omdat een willekeurig orgaan in korte tijd 'gekopieerd' kan worden.

Op basis van een kunststof 3D-model werd een luchtpijp van stamcellen gemaakt. Beeld
Op basis van een kunststof 3D-model werd een luchtpijp van stamcellen gemaakt.
Tot nu toe waren altijd donororganen nodig voor een transplantatie, zoals deze luchtpijp. Beeld epa
Tot nu toe waren altijd donororganen nodig voor een transplantatie, zoals deze luchtpijp.Beeld epa
Meer over