Mediator in conflict rederij en Vlieland en Terschelling

De gemeente Terschelling wil een mediator aanstellen in het conflict met Rederij Doeksen. De rederij die de veerdiensten exploiteert naar de eilanden Terschelling en Vlieland, wil een deel van de afvaarten in de winterperiode schrappen.

Redactie
Een veerboot van rederij Doeksen. Beeld anp
Een veerboot van rederij Doeksen.Beeld anp

Doeksen is door het Rijk de aangewezen veerdienst om de afvaarten van en naar de eilanden te verzorgen. De rederij lijdt door de concurrentie met de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) verlies. Door de concurrentie loopt het aantal reizigers bij Doeksen terug en daarom wil het bedrijf schrappen in de dienstregeling. Hier zijn de Waddengemeenten het niet mee eens.

'Onder begeleiding van de mediator gaan we in kaart brengen hoeveel afvaarten nodig zijn om de dienstregeling voor de eilandbewoners aanvaardbaar te maken', zo vertelt een woordvoerder van de gemeente Terschelling. Voor 1 oktober moeten de gemeenten en Doeksen het eens zijn over een oplossing, anders volgt een arbitragezaak.

Doeksen heeft voor een periode van 15 jaar het alleenrecht gekregen om de veerdienst naar de Waddeneilanden te verzorgen. In 2008 is de EVT uit onvrede met dit alleenrecht van Doeksen ook afvaarten gaan verzorgen. Tegen het alleenrecht is een beroep aangespannen en zolang die zaak loopt, mag de EVT blijven varen. In juni liet staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) weten dat zij wil dat er snel een besluit wordt genomen en heeft ze het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) gemaand de zaak snel te behandelen. Het is nog onbekend wanneer de uitspraak volgt.

Meer over