Media regio volgen verkiezingen Suriname niet

MIAMI/GEORGETOWN/PORT OF SPAIN - Amerikaanse media hebben over het algemeen nog geen belangstelling voor de verkiezingen in Suriname, ondanks het feit dat een veroordeelde drugscrimineel en ex-couppleger er de meeste stemmen verwierf. Het nieuws uit het Caribisch gebied wordt donderdag volkomen gedomineerd door een andere drugscrimineel, Christopher Dudus Coke, op wie leger en politie in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston jagen ten koste van tientallen doden.

Op websites van een aantal Braziliaanse kranten is Suriname vooralsnog onvindbaar. Het Cubaanse persbureau Prensa Latina heeft donderdag ook geen nieuws uit 'politiek Paramaribo'. In Noord-Amerikaanse media is veel aandacht voor de regio, maar voornamelijk voor Jamaica, de verkiezingsstrijd in Colombia en in een heel enkel geval de eerste vrouw die premier van Trinidad en Tobago is geworden, Kamla Persad-Bissessar. In Trinidad en Tobago waren er 24 mei verkiezingen, een dag voor de stembusgang in Suriname.

In de twee kleine buurlanden van Suriname is belangstelling te bespeuren. Een correspondent uit Guyana van de Stabroek News sprak de winnaar van de Surinaamse verkiezingen, Desi Bouterse, even. Bouterse herinnerde hem eraan dat Guyana en Suriname in het verleden een hele goede relatie hadden, in het bijzonder in de jaren tachtig.

Grensconflict
Dat was toen Bouterse de macht had gegrepen. Hij is naar eigen zeggen geïnteresseerd in het bouwen van een brug over de rivier de Corantijn, die Guyana en Suriname scheidt. Bouterse zei over het slepende grensconflict tussen beide landen enkel dat het verloop van de grens ''controversieel'' is.

In Frans-Guyana wordt de politiek in het buurland gevolgd, met name via de website van Blada waar op www.politique-suriname.com alles over de politiek bij de buren wordt uitgelegd. (ANP)

Desi Bouterse praatte woensdag met journalisten in Cleia in het noorden van Suriname. ANP Beeld
Desi Bouterse praatte woensdag met journalisten in Cleia in het noorden van Suriname. ANP
Meer over