Media jubelen over 'historisch' akkoord België

De Belgische kranten hebben vandaag opgetogen gereageerd op het akkoord over de splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV). 'Historisch', schrijft Het Nieuwsblad over de afspraken die gisteravond in de kabinetsformatie zijn gemaakt. 'Een mijlpaal', aldus De Standaard. 'Een meer dan eerbaar compromis', vindt De Morgen.

ANP/Redactie
Een screenshot van De Morgen. Beeld
Een screenshot van De Morgen.

Ook de Franstalige pers is blij met de politieke doorbraak. La Libre Belgique geeft alle eer aan formateur Elio Di Rupo, die de 'BHV-bom ontmijnd heeft'. Wel constateert deze kant, net als andere bladen, dat er nog een lange weg te gaan is voor België een nieuwe regering heeft.

Oud-premier Jean-Luc Dehaene, die eerder zelf zijn tanden stukbeet op het BHV-dossier, is eveneens in zijn nopjes. Hij noemt het akkoord 'eerbaar en evenwichtig'. De N-VA, de grootste partij van België, is daarentegen van mening dat de Vlaamse onderhandelaars 'hun broek hebben laten zakken tot op de enkels'. De Vlaams-nationalistische partij verliet in juli de onderhandelingen omdat ze de voorstellen van Di Rupo beneden peil vond.

Theaterstukje
Volgens Belgische media kwam het BHV-akkoord tot stand na een theaterstukje van Di Rupo. Toen in de nacht van dinsdag op woensdag de gesprekken stokten, verliet de formateur met slaande deuren het beraad. Daarna deed hij in een schriftelijke verklaring een dringend beroep op de onderhandelaars om in het belang van het land hun verantwoordelijkheid te nemen. Ook werd de bejaarde koning Albert II in allerijl teruggevlogen van zijn Franse vakantieadres.

De dramatische aanpak werkte. Al enkele uren nadat het 'overleg van de laatste kans' gistermiddag van start was gegaan, sijpelden de eerste berichten naar buiten dat een doorbraak ophanden was.

Meer over