Medewerker snoepleverancier bedacht overvallen

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft een 20-jarige werknemer van snoep- en sigarettenleverancier Lekkerland aangehouden wegens het verzinnen van twee overvallen op zijn busje. De man opereerde alleen en fingeerde overvallen om geld en goederen van zijn baas in eigen zak te steken. Eerder dit jaar begeleidde de politie busjes van Lekkerland door de stad.

''Dit heeft een hoop energie en capaciteit gekost,'' zegt een politiewoordvoerder. ''Gelukkig hebben we nu in elk geval twee gevallen opgelost.''

De verdachte fingeerde twee overvallen. Zo meldde hij op 30 september in de Vogelenzangstraat te zijn klemgereden door een wit busje zonder kentekenplaten. Hij zei dat hij onder bedreiging van wapens goederen moest afstaan en dat de twee overvallers waren gevlucht richting Westlandgracht.

De recherche verrichtte onderzoek en liet zelfs het Nederlands Forensisch Instituut dna-onderzoek doen. Bij een huiszoeking trof de politie het gehele geldbedrag in munten aan van 'de overval' in de Vogelenzangstraat. Zijn werkgever heeft aangifte gedaan van verduistering in dienstbetrekking.

De gefingeerde overvallen passen in een reeks echte overvallen op leveranciersbusjes. Begin augustus reed de politie twee overvallers van 19 en 22 klem in de Thorn Prikkerstraat in Nieuw-West. Ze hadden een chauffeur die op de Hoofdweg zijn bus loste, met een vuurwapen bedreigd. Onder dwang gaf hij geld en spullen uit de wagen af die bedoeld waren voor het vullen van sigarettenautomaten. De twee reden weg in een vluchtauto die al klaarstond. Binnen tien minuten na de overval konden de mannen worden aangehouden doordat omstanders de politie hadden gealarmeerd. In de auto vond de politie zowel het vuurwapen als de buit.

Eind juni was het raak bij een supermarkt aan Tussenmeer in Osdorp. De chauffeur werd door vier mannen met een stroomstootwapen bedreigd. De overvallers laadden goederen uit de vrachtwagen over in een zwarte Volkswagen Golf waarvan later bleek dat die gestolen was. De Golf reed met hoge snelheid weg richting Osdorpplein, waarbij mogelijk een vluchtheuvel werd geraakt. Volgens de politie maakten de overvallers voor enkele duizenden euro's aan tabakswaar buit.

Begin maart werd een medewerker van Lekkerland in de Balthasar Floriszstraat in Zuid door twee mannen met een vuurwapen overvallen, vastgebonden en in zijn eigen bus meegevoerd naar de Jan Vethstraat in Slotervaart. Daar werd de lading overgeladen. In februari werd een medewerker van Lekkerland op de Ruysdaelkade (Zuid) overvallen, ook toen door overvallers met een vuurwapen. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over