McCain schort campagne op, Obama wil doorgaan

De New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg, Barack Obama, Cindy McCain en John McCain op de zevende herdenking van de aanslagen op 11 september. Foto EPA/Shannon Stapleton. Beeld
De New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg, Barack Obama, Cindy McCain en John McCain op de zevende herdenking van de aanslagen op 11 september. Foto EPA/Shannon Stapleton.

WASHINGTON - De Republikeinse presidentskandidaat John McCain heeft zijn campagne voor het presidentschap stilgelegd en is naar Washington vertrokken om zich te richten op de financiële crisis. Hij heeft zijn Democratische rivaal Barack Obama opgeroepen hetzelfde te doen en het eerste presidentiële debat van vrijdag te verzetten.

Obama reageerde op het verzoek dat hij wil doorgaan met het debat en de Universiteit van Mississippi, die het debat organiseert, viel hem hierin bij. Obama zei dat het debat voor Amerikanen nu belangrijker is dan ooit. Volgens Obama waren hij en McCain nog steeds bezig een gezamenlijke verklaring samen te stellen over het reddingsplan dat de regering van president George Bush eerder deze week naar het Congres stuurde.

Politieke waarnemers begonnen meteen discussies over de vraag of McCain met zijn beslissing de aandacht probeerde af te leiden van zijn val in de peilingen, die waarschijnlijk is veroorzaakt door onvrede van kiezers over de financiële crisis. Een peiling van de Washington Post en ABC News toonde aan dat Obama met 52 procent op negen procent meer van de stemmen kon rekenen dan zijn Republikeinse rivaal, die op 43 procent uitkwam.

Niet alleen wil Obama dat het debat vrijdag doorgaat, ook is hij erop tegen zijn campagne op te schorten. Volgens Obama hebben hij en McCain vliegtuigen tot hun beschikking die ze in geval van nood kunnen gebruiken om naar Washington te vliegen. Obama zei dagelijks contact te hebben met leiders in het Congres en minister van financiën Henry Paulson en zag geen noodzaak nu in de hoofdstad aanwezig te moeten zijn.

Nog voordat Obama reageerde op de opschorting van McCains campagne liet zijn woordvoerder Bill Burton al weten dat McCain zijn beslissing in zijn eentje had genomen, hoewel hij kort tevoren nog met Obama op initiatief van de laatste had afgesproken gezamenlijk actie te ondernemen.

''Woensdagochtend heeft senator Obama senator McCain gebeld om hem te vragen om een gezamelijke verklaring af te leggen over hun principes en voorwaarden voor een reddingsplan voor de financiële wereld. McCain heeft Obama 's middags teruggebeld en toegestemd met de gezamenlijke verklaring'', aldus Burton. Het reddingsplan dat de regering van president Bush heeft voorgesteld kon op veel kritiek rekenen.

Niets van waar, reageerde McCains woordvoerder Brian Rogers. Obama heeft McCain 's ochtends niet aan de telefoon gehad. ''Obama belde McCain wel, maar hij kon hem niet bereiken. Het onderwerp van Obama is nooit besproken. McCain had op dat moment een afspraak met economische adviseurs en was de rest van de dag in gesprek met verschillende congresleden''.

Volgens Rogers was het vervolgens McCain die Obama 's middags voorstelde samen naar Washington te gaan om een poging te doen het probleem over het reddingsplan op te lossen. Later liet hij nog weten dat de campagne de commercials en fondsenwervingen zou opschorten.

McCain waarschuwde voor de gevolgen van een trage reactie van het Congres, hoewel het Huis van Afgevaardigden en de Senaat moeilijkheden ondervinden bij de goedkeuring van het reddingsplan van Bush.

''Als we talmen, zal het krediet opdrogen, met catastrofale gevolgen voor onze economie. Mensen kunnen dan geen huizen meer kopen en hun spaargelden lopen gevaar niets meer waard te zijn. Bedrijven kunnen hun werknemers dan niet meer betalen. Als we niet vlug handelen, zal dat in iedere uithoek van het land merkbaar zijn'', zei McCain in een verklaring in New York.

De komende debatten zijn van groot belang, omdat de kiezers de grootste economische onzekerheid sinds 1932 tegemoet zien. Franklin D. Roosevelt was toen de president die het land door de Grote Depressie, de crisisjaren, leidde.

Ondanks tegenstand tegen het reddingsplan van Bush, keurde het grootste gedeelte van de Amerikaanse bevolking het plan goed. Volgens peilingen vindt 57 procent van de bevolking dat de regering met het plan juist handelt.

De regering wil dat de Amerikaanse overheid de slechte hypotheken en andere problematische bezittingen van in het nauw geraakte banken en financiële instellingen overneemt. Als ze van deze lasten verlost zijn, zouden de banken meer geneigd zijn om leningen te verstrekken. Zo zou een van de belangrijkste knelpunten in de huidige kredietcrisis worden weggenomen en de sputterende economie weer kunnen gaan draaien.

De presidentskandidaten John McCain en Barack Obama hebben echter hun bedenkingen tegen het plan. Obama hekelde de 'hardnekkige onbuigzaamheid' van de regering. Hij zei dat directeuren van bedrijven op Wall Street niet zo maar met miljoenenbonussen kunnen weglopen en de door hen achtergelaten puinhoop door anderen laten opruimen; belastingbetalers die nu de risico's op zich nemen zouden ervan moeten profiteren als het plan slaagt en huiseigenaren met torenhoge hypotheeklasten zouden geholpen moeten worden.

Ook McCain wil dat de compensatie beperkt wordt voor directeuren die vertrekken bij bedrijven die zij financieel in de vernieling hebben geholpen. (AP)

null Beeld
Meer over