Massale belangstelling buitenlandse media voor troonswisseling

Bijna 50 buitenlandse kranten, radio- en tv-zenders en fotoagentschappen sturen op 29 en 30 april verslaggevers, cameraploegen en fotografen naar Amsterdam om verslag te doen van de troonswisseling. In totaal meldden veel meer media zich bij de Rijksvoorlichtingsdienst in de hoop op een accreditatie, maar door de beperkte ruimte op veel locaties zijn lang niet alle verzoeken gehonoreerd.

Een luchtfoto van de Nieuwe Kerk en het Koninklijk Paleis op de Dam. Het paleis en de kerk zijn op 30 april het decor van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Beeld anp
Een luchtfoto van de Nieuwe Kerk en het Koninklijk Paleis op de Dam. Het paleis en de kerk zijn op 30 april het decor van de inhuldiging van koning Willem-Alexander.Beeld anp

De troonsoverdracht en bijbehorende festiviteiten hebben logischerwijs ruime aandacht van buurlanden en bevriende koninkrijken als België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Engeland en Denemarken. Ook is er veel belangstelling vanuit Argentinië, het geboorteland van de nieuwe koningin. Vijf Argentijnse media zijn op de laatste koninginnedag vertegenwoordigd in de hoofdstad. Opvallend veel interesse is er vanuit Japan. Twee tv-stations en twee fotoagentschappen houden de oranjefans in het Aziatische land op de hoogte van de historische dag.

Camerateams
De avond voor de troonswisseling zijn acht buitenlandse fotografen en vijf internationale camerateams aanwezig in het Rijksmuseum. Onder meer vanuit Frankrijk, Spanje, Amerika, Japan en Duitsland is interesse in beelden van het diner dat Willem-Alexander en Máxima in het vernieuwde museum geven voor hun buitenlandse gasten.

Verreweg de meeste belangstelling van over de landsgrenzen is er voor de inhuldigingsplechtigheid in De Nieuwe Kerk. Het koninklijke moment wordt vanuit de kerk vastgelegd door fotografen van het Franse persbureau AFP en de internationale agentschappen Reuters en Associated Press. Journalisten van 19 buitenlandse media, waaronder Al Jazeera, BBC News en TV2 Danmark, verzorgen de verslaggeving. In de twee persvakken buiten de kerk staan nog eens 22 buitenlandse fotografen, 20 cameraploegen, twee krantenverslaggevers (van het Curaçaose Amigoe en het Deense Billed-Bladet) en een Duitse radiojournalist.

Bij filmmuseum EYE verzamelen zich 's avonds fotografen van Associated Press en het Argentijnse La Nación en een ploeg van de Vlaamse tv-zender VTM om verslag te doen van de koningsvaart en de festiviteiten op en langs het IJ. Acht internationale fotografen (onder meer uit Frankrijk, Denemarken en Japan), negen tv-ploegen (onder meer Al Jazeera, Fuji TV en SKY News) en twee verslaggevers van het Spaanse persbureau EFE en de Argentijnse krant La Nación varen mee met de koningsvaartstoet.

Meer over