Martin Truijens twijfelt nooit aan zichzelf

Volgens Truijens heeft zijn aanpak bijgedragen aan het succes van Heemskerk, een zwemster wier vertrouwen niet gemakkelijk te winnen is. Foto ANP/Robert Vos Beeld
Volgens Truijens heeft zijn aanpak bijgedragen aan het succes van Heemskerk, een zwemster wier vertrouwen niet gemakkelijk te winnen is. Foto ANP/Robert Vos

PEKING - Net als vrijwel al zijn zwemmers maakt Martin Truijens (30) zijn debuut op de Olympische Spelen. De gok die de coach van het Nationaal Zweminstituut Amsterdam drie jaar geleden nam, heeft goed uitgepakt.

Truijens sprak uitgebreid met Jacco Verhaeren, de coach en technisch directeur van de KNZB die aan zijn vierde Olympische Spelen toe is. Ook benaderde hij oud-olympiërs. Hij vroeg zelfs een zeer ervaren journalist naar diens ervaringen, alles om te voorkomen dat hij de weg kwijtraakt bij zijn eerste gang naar de Spelen door de grootsheid van het evenement. ''Het is mijn belangrijkste taak rustig te blijven.

Vier jaar geleden was hij als bewegingswetenschapper 'slechts' adviseur van NZA. Toen coach Fedor Hes door het bestuur aan de kant werd gezet, schreef Truijens een brief: hij wilde het wel eens proberen.

Als de estafettevrouwen zondag boven zichzelf uitstijgen en goud pakken, heeft Truijens daar ook aan bijgedragen. Pupil Femke Heemskerk is in korte tijd uitgegroeid tot vaste waarde van de ploeg die bij de EK in maart een wereldrecord zwom (3.33,62 minuten).

Geen wonder dat Truijens zich erop laat voorstaan 'bijzonder eigenwijs' te zijn. ''Als niet gebeurt wat ik wil, hebben we een probleem.'' Een benadering die haaks staat op die van Hes, maar meer successen heeft opgeleverd, met Heemskerk en rugslagspecialist Nick Driebergen als de voornaamste exponenten.

Maar zijn eerste stappen als coach waren niet allemaal even gelukkig. ''We hebben aparte dingen gedaan. In het begin trainden we met zuurstofmaskers op. Ik liep van alles te meten, maar had niet de tijd met zwemmers te praten."

Nog steeds zijn Truijens trainingen gebaseerd op wat hij weet van processen in een lichaam dat wordt belast - het onderwerp van zijn promotie aan de VU, die op een laag pitje staat sinds hij fulltime coach is. ''Maar ik heb veel geleerd in de omgang met mensen. Een coach moet aanvoelen wat iemand nodig heeft. Het is de uitdaging daarin nog beter te worden.

Volgens Truijens heeft zijn aanpak bijgedragen aan het succes van Heemskerk, een zwemster wier vertrouwen niet gemakkelijk te winnen is. Truijens: ''Ik twijfel nooit aan mezelf. Dat probeer ik over te brengen op mijn zwemmers. Alleen dat al straalt uit dat er een man voor ze staat die weet wat hij doet.

Aan de muur van zijn kantoor in het Sloterparkbad hangt een poster met elf spreuken uit de Amerikaanse managementschool. Het is Truijens' coachvisie, en hij gedraagt zich ernaar in de nabijheid van zijn zwemmers. ''Het zijn simpele principes. Dat ik uitga van gemotiveerde mensen, die plezier hebben in wat ze doen. Dat je in de spiegel durft te kijken. En dat je vasthoudt aan de ingeslagen weg.

''Ik denk te weten hoe iemand een race moet zwemmen. Als je dat lang genoeg met elkaar blijft doornemen, gaat de race in het hoofd zitten. En als de race in het hoofd zit, komt hij in het water."

Truijens, die zijn contract bij NZA onlangs verlengde tot en met de Spelen van Londen, sluit niet uit dat hij over tien jaar terugblikt en zegt dat hij te eigenwijs is geweest. ''Daar ben ik tegenwoordig op bedacht. Dat is een winstpunt. Maar ik evalueer mezelf elke vier weken. En nu, na drieënhalf jaar, ben ik pas tevreden ben over wat ik doe.'' (ROBERT-JAN FRIELE)

null Beeld
Meer over