Martin Lauret is bezig aan zijn tweede jeugd

AMSTERDAM - Martin Lauret is, zoals de atleet zelf zegt, 'aan zijn tweede jeugd begonnen'. De topsportcarrière die vorig jaar ten einde leek, is nieuw leven ingeblazen. Plots grijpen de puzzelstukjes wél in elkaar.

Zijn aanleg die weliswaar nooit verscholen bleef maar evenmin op bevredigende wijze ontbolsterde, lijkt alsnog tot volle wasdom te komen. Op 36-jarige leeftijd loopt Lauret 'beter dan hij ooit heeft gedaan'. Het illustratieve bewijs leverde hij in de Dam tot Damloop, door als beste Nederlander op de tiende plaats te eindigen. Zijn tijd (47,12 minuten) over tien Engelse mijl ofwel 16,1 kilometer was een kopie van de score van Kamiel Maase in de vorige aflevering en betekende voor hem een persoonlijk record.

De sportieve kentering is het gevolg van een koersverlegging. Nadat Lauret vorig najaar had besloten de hardloopschoenen toch niet op te bergen, sloot hij zich aan bij Team Distance Runners. Het Noord-Hollandse collectief, dat vooral bekendheid geniet als een opleidingsinstituut voor jong talent, bleek het ideale toevluchtsoord. Lauret vond er het klimaat waarin hij zich thuisvoelde. ''Ik ben geen Einzelgänger, maar iemand die andere mensen om zich heen wil hebben.''

Trainer en coach Guido Hartensveld omarmde de komst van de doorzetter, die voor de gezamenlijke trainingen nu drie keer per week vanuit woonplaats Hilversum naar Castricum reist. Diens routine zag Hartensveld als een welkome aanvulling voor zijn jeugdige 'renstal'. Een fitte Lauret kon bovendien misschien wel boven zichzelf uitstijgen, vermoedde hij.

Het gehoopte script werd bewaarheid. Lauret, tussen 1999 en 2006 nog gekweld door achillespeesproblemen waarvoor hij liefst vier keer onder het mes ging, leefde op. De tweevoudig Nederlands kampioen op de 10.000 meter op de baan, die in het verleden nog dichtbij kwalificatie voor de Olympische Spelen in Sydney in 2000 was, koos volledig voor de weg.

De keuze betaalde zich uit. Op het asfalt verbeterde Lauret zich dit jaar reeds op drie afstanden: de marathon, tien kilometer en tot twee keer toe de tien Engelse mijl. ''En de rek is er zeker niet uit,'' benadrukte hij gisteren na de succesvolle oversteek van Amsterdam naar Zaandam.

Het uitgesproken doel is een marathonoptreden bij het EK in Barcelona in 2010. ''Ik wil gewoon naar zo'n grote titelstrijd,'' aldus Lauret. Over drie weken loopt hij de heroïsche afstand van 42,195 kilometer in Chicago. Zijn eerder dit jaar in Rotterdam genoteerde besttijd van 2.19,09 uur verwacht hij in de Verenigde Staten tot minimaal 2.15 aan te scherpen. ''Maar ik sluit niet uit dat ik 2.12 in de benen heb.''

Een dergelijke eruptie zou hem een startbewijs voor het WK in Berlijn van volgend jaar opleveren, het toernooi dat hij (nog) niet heeft aangekruist. Mocht Lauret de limiet niet slechten, dan is er geen reden tot wanhoop. ''In Barcelona wil ik er staan. Pik ik een eerder kampioenschap mee, dan is dat een opsteker.'' (MARCO KNIPPEN)

Martin Lauret is de snelste Nederlander tijdens de Dam tot Dam Loop. Foto ANP Beeld
Martin Lauret is de snelste Nederlander tijdens de Dam tot Dam Loop. Foto ANP
Meer over