Martin Bossenbroek wint Libris Geschiedenis Prijs

Martin Bossenbroek ontvangt de Libris Geschiedenis Prijs 2013 voor zijn boek De Boerenoorlog. De jury beschrijft het boek als 'origineel, meeslepend en uitmuntend geschreven '. Juryvoorzitter Nout Wellink overhandigde de prijs voor het beste historische boek van 2013 tijdens een live-uitzending van radioprogramma OVT. Er dongen dit jaar 326 boeken mee naar de prijs. Aan de Libris Geschiedenis Prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

In het juryrapport staat te lezen: 'Martin Bossenbroek koos voor zijn geschiedenis van de Boerenoorlog (1898-1901) drie verschillende hoofdpersonen: een Brit, een Nederlander en een Zuid-Afrikaanse boer. Bossenbroek heeft een bijna oubollig onderwerp opgefrist en een leerzaam boek geschreven voor de lezer van nu. Het geeft inzicht in diplomatieke bewegingen op hoog niveau en in de verwantschap en de emotionele band tussen Nederland en Zuid-Afrika. Zo helpt het boek om huidige veranderingen en gevoeligheden te begrijpen. Bossenbroek slaagt er ogenschijnlijk moeiteloos in de lezer te verplaatsen naar een andere tijd. Dat maakt De Boerenoorlog bijna een epos.'

Martin Bossenbroek is historicus, verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij is de auteur van historische klassiekers als Holland op zijn Breedst en De Meelstreep.

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, 100 Libris-boekhandels, Nederlands Openluchtmuseum, de NTR/VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.

Meer over