Marssonde stuurt eerste gegevens naar aarde

De NASA-Marssonde Curiosity heeft kort voor zijn landing op de rode planeet de eerste gegevens naar de aarde gestuurd. Dat heeft het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) laten weten.

Onderzoekers bij het testmodel van de Curiosity. Beeld epa
Onderzoekers bij het testmodel van de Curiosity.Beeld epa

Tijdens de reis naar Mars, waar de sonde maandag landt, is steeds de hoeveelheid kosmische straling gemeten. Die gegevens moeten nu worden geanalyseerd. Met de verzamelde data kan bijvoorbeeld worden berekend hoe toekomstige Marsreizigers kunnen worden beschermd tegen kosmische straling. De sonde stuurt ook nadat deze op Mars is geland gegevens naar de aarde.

De landing van de sonde op Mars gebeurt om ongeveer half 8 maandagochtend (Nederlandse tijd). Vervolgens zal een 900 kilo zware rover genaamd Curiosity Mars verkennen. Doel van de missie is zoeken naar aanwijzingen voor de leefbaarheid van Mars. 'De ruimtewagen blijft daar als het goed is 2 jaar en gaat in totaal 20 kilometer onderzoeken', zei Inge Loes ten Kate. De geowetenschapper van de Universiteit Utrecht is sinds 2006 betrokken bij de Amerikaanse missie Mars Science Laboratory.

Meer over