Update

Mars der Beschaving op Oerol van start

Theatermakers, muzikanten, kunstenaars en bezoekers hebben vanochtend bij Oerol op Terschelling de aftrap voor de 'Mars der Beschaving' gegeven. Dat is een protestmars tegen onder meer de bezuinigingen van het kabinet op cultuur. De mars wordt dit weekend gelopen.

ANP/Redactie
Een eerder theateroptreden op Oerol, dat op Terschelling plaatsvindt. Beeld anp
Een eerder theateroptreden op Oerol, dat op Terschelling plaatsvindt.Beeld anp

Volgens een woordvoerster van het actiecomité kwamen zo'n 5000 tot 6000 mensen op de aftrap af. Op het Groene Strand vormden ze samen een groot kruis. Daarmee wilden ze aangeven dat er een kruis moet door de bezuinigingen. Daarna sprongen ze in het water, richting Den Haag, waar de protestmars naartoe gaat.

Rotterdam & Den Haag
De deelnemers aan de mars trekken in de nacht van zondag op maandag van Rotterdam naar Den Haag. Op maandag gaan ze in de hofstad demonstreren. Die dag debatteert de Tweede Kamer over de cultuurplannen van het kabinet.

De organisatoren van de 'Mars der Beschaving' noemen de bezuinigingen 'visieloos' en spreken van 'de grootste kunstroof aller tijden. Het kabinet noemt dit hervormen, wij noemen het vernietigen.'

Meer protest
De theatermakers en bezoekers van Oerol waren niet de enigen die vrijdag actievoerden voor cultuur. Een kleine tweehonderd kunstinstellingen in vooral Nederland, maar ook in het buitenland werden vrijdag door activisten in gekleurde rook gehuld. Zij wilden daarmee protesteren tegen de bezuinigingen op cultuur in ons land, maar ook tegen 'de groeiende minachting voor de kunsten die overal ter wereld merkbaar is bij overheden en maatschappelijke groeperingen'.

Dit protest heette 'Artbomb'. Het vond plaats bij onder meer het Bonnefantenmuseum in Maastricht, het Centraal Museum in Utrecht en het Frans Hals Museum in Haarlem.

Ook kunstvakstudenten gingen vrijdag de straat op tegen de bezuinigingen. Dat gebeurde in steden als Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Arnhem. De studenten brachten een uur lang kunst op straat.

Meer over