Plus

Marnix Haak kwam een jaar de Javastraat niet uit

Programmamaker Marnix Haak (30) kwam een jaar de Javastraat niet uit en vlogde daarover op Jaffa Jaffa. Deze week is het jaar om. 'Ik heb onnatuurlijk veel mensen leren kennen.'

Maxime Smit
Programmamaker Marnix Haak: 'Ik ben toch een beetje een spin in het web geworden.' Beeld Carly Wollaert
Programmamaker Marnix Haak: 'Ik ben toch een beetje een spin in het web geworden.'Beeld Carly Wollaert

Marnix Haak werd vorige week voor het eerst weer eens 's ochtends wakker met een 'superrelaxed' gevoel. Het jaar zit er bijna op, zijn project is geslaagd.

Haak is vrijdag precies een jaar de Javastraat in Oost niet uitgekomen, de straat van één kilometer lang waarin hij woont. Op 1 september mag hij er, van zichzelf, weer uit. Het eerste wat hij dan zal doen, is op de fiets stappen naar Bloemendaal aan Zee en de zee induiken.

Meer dan 220 vlogs vanuit de Indische Buurt heeft Haak er onder de naam 'Jaffa Jaffa' opzitten. Circa vierduizend volgers volgden zijn project via Facebook. Een vlog trok gemiddeld tussen de drie- en vierhonderd kijkers - met een paar uitschieters van enkele duizenden views.

'antiglobalisering'
Hoe het is bevallen? "Ik kan er zo nog een jaar aan vastplakken," zegt Haak, om er gauw op te laten volgen: "Dat ga ik niet doen. Ik heb mijn statement gemaakt."

Een jaar lang elke paar dagen vloggen, eist zijn tol. Haak organiseerde buurtmaaltijden, bingo's, wedstrijden in de straat en hij interviewde menig Javastrater. Ondertussen had hij geen privéleven, want Facebook en Instagram moesten ook nog continu worden geüpdated en als de ene vlog af was, moest hij een andere bedenken. Je staat, kortom, constant 'aan', zoals Haak zegt.

(tekst loopt door onder video)

Jaffa Jaffa begon als daad van 'antiglobalisering'. De moderne stedeling reist heel de wereld over, maar heeft geen idee wie zijn buurman is.

Dat kan anders, vond Haak, die eerder werkte als programmamaker voor onder meer de EO.

Het jaar kwam hij door op crowdfunding van vrienden, kennissen en straatbewoners. Stadsdeel Oost leverde ook nog een kleine bijdrage.

Was er een vlog voor nodig om de buren te leren kennen? Je kunt ook aanbellen.
"Voor mij was het een stok achter de deur om het zo te doen. Mensen zeggen: je had je bij een buurtinitiatief kunnen aansluiten en verder een normale baan kunnen hebben. Dat had gekund. Maar ik was ook een millennial slash hipster die het altijd druk had. Ik wist eerst niet wie mijn buren waren. Nu heb ik in een jaar tijd onnatuurlijk veel mensen leren kennen. ­Bovendien konden buren elkaar ook weer leren kennen door de vlogs."

Hoe is het je bevallen om zo veel van jezelf te laten zien?
"Ik vond het in het begin eng om het zo te doen. Ik ben normaal degene die dingen bedenkt en dan gaan anderen het maken. Als maker heb je ook een afstand tot je onderwerp. Nu niet. Ik denk ook dat het niet had gewerkt als ik mezelf níet in de vlogs had verwerkt. Veel mensen waren bereid hun verhaal te vertellen omdat ze mij zagen struggelen en persoonlijk zagen worden in mijn vlogs."

Is de Javastraat een moeilijke straat om een jaar lang niet uit te komen?
"Nee, het is eigenlijk een te makkelijke straat. Je hebt hier alles: supermarktjes, kappers. Het is de meest comfortabele straat die je hiervoor kunt bedenken. Je zou dit project nog eens in een straat in een Vinexwijk moeten doen. Ik denk dat er nog steeds mensen zijn die nooit van mij gehoord hebben. In een minder lange straat waarin minder gebeurt, valt het al sneller op als één huis niet meedoet."

Van gebrek aan deelname heeft Haak geen last gehad. Toen hij net begon, was hij bang dat mensen zich zouden afvragen 'wie die gast was', maar de meeste buren waren enthousiast.

"Jaffa Jaffa is natuurlijk een maf concept, maar het betekent wel dat ik veel tijd heb voor mensen. Veel mensen vinden dat fijn. Ik ben toch een beetje een spin in het web geworden. Een sociologe is drie maanden met me meegelopen. Haar conclusie was dat ik veel 'weak links' in deze straat heb."

"Er zijn heel veel mensen die ik, een beetje, ken. Als ik dan iets organiseer, bijvoorbeeld een bring your own food-buurtmaaltijd, komen daar veel verschillende mensen op af die ­elkaar anders niet zouden spreken. Die komen, omdat ze mij kennen. En ze praten daar ook weer met elkaar."

(tekst loopt door onder video)

De Javastraat is als hart van de Indische Buurt het punt waar alle verschillende bevolkingsgroepen van de wijk samenkomen. Dat zijn er nogal wat.

De Indische Buurt is een mengelmoes van oudere Amsterdammers die al honderd jaar in de wijk wonen, bewoners met een migrantenachtergrond en yuppen.

De enige doelgroep die hij moeilijk toegankelijk vond, was, verrassend genoeg, de groep die op hemzelf lijkt: jong en nog niet lang woonachtig in de Indische Buurt. "Die mensen zijn druk en veel met zichzelf bezig. Ik heb vorige week een dagelijkse latenighttalkshow gemaakt. Ik zocht voor de eerste aflevering een nieuwkomer in de straat en niemand was bereid om te komen."

Haak heeft aardig wat vrienden en kennissen gemaakt onder bewoners die hij anders niet zo snel was tegengekomen. Met Jolanda (een bewoonster die in de buurt voorzichtige bekendheid geniet vanwege haar bijdragen op Facebookpagina 'Je bent Amsterdam Oost als...') drinkt Haak nu geregeld thee - ook buiten zijn vlogs om.

Java­straatbewoner Marco, die de boomtuintjes in de straat bijhoudt, belt hem om nieuw ideeën voor een vlog voor te leggen. Voor Yvonne, een ­bewoonster van de Sumatrastraat die in juni overleed na een slopend ziekbed, maakte Haak overigens de enige uitzondering. Hij kwam één keer de straat uit om haar nog een keer te kunnen bezoeken.

De filmpjes over Yvonne zijn voor Haak zelf heel spe­ciaal, maar het zijn niet zijn best bekeken vlogs. Dat waren, onder andere, een filmpje over Surinaams restaurant Ricardo's ("Dat filmpje is zelfs in Suriname bekeken") en de filmpjes over Wahid. (Hij fietst elke dag meerdere keren zingend door de Javastraat op een versierde fiets.)

Donderdag geeft Haak een eindfeest op het Javaplein voor het Badhuis. De volgende dag fietst hij dan om half vijf 's middags de Javastraat uit. Een dag later gaat hij op vakantie, naar Zeeland en Frankrijk met zijn vriendin en een tentje. Wat hij daarna gaat doen, weet hij nog niet. "Ik moet echt weer een baan zoeken."

Jaffa Jaffa de laatste dagen volgen? www.jaffajaffa.nl

Meer over