Marktrel strop in Oud-West

De Ten Katemarkt. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
De Ten Katemarkt. Foto ANP/Marcel Antonisse

AMSTERDAM - Een blunder van stadsdeelbestuurder Werner Toonk gaat Oud-West mogelijk tonnen kosten. De schade is één van de gevolgen van een slepend conflict op de Ten Katemarkt. De kraamverhuur was tot 2005 het domein van Rinke Meier, Frans Kats en Piet Vermie. De vormden een kartel, zegt marktkoopman Martijn Kelch. ''Ze rekenden steeds hogere prijzen maar je kon bij niemand anders afnemen.''

''Dit zijn gewoon drie gefrustreerde oude mannen die de markt kapot proberen te maken om er zelf beter van te worden,'' aldus Toonk. Toen de vergunningen in 2005 verliepen, besloot hij een extra vergunning te vergeven aan de marktvereniging.

Meier, Kats en Vermie raakten ruim twee derde van hun klandizie kwijt en stapten naar de bestuursrechter. Die concludeerde dat het stadsdeel volgens zijn eigen regels maar drie vergunningen mag verlenen. Het stadsdeel ging naar de Raad van State, dat de zaak heeft terugverwezen naar de bestuursrechter.

Marktkooplui dreigen met geweld. ''Als wij gedwongen worden weer bij die monopolisten te huren, gaan we die kraampjes van ze wel even omgooien,'' zegt een van hen. Bij eerdere schermutselingen tussen de marktvereniging en de verhuurders vielen al rake klappen.

Toonk is daarom huiverig om de vergunning van de marktvereniging in te trekken. Hij hoopt nu in allerijl nieuw stadsdeelbeleid op te stellen waardoor het voor de marktvereniging juridisch mogelijk blijft eigen kraampjes te verhuren.

De drie moeten waarschijnlijk wel schadeloos worden gesteld voor de strop van de afgelopen jaren. De totale opbrengst over die periode ligt rond een half miljoen euro. (ERIC VAN DEN BERG)

null Beeld
Meer over