Marktkooplui willen 's avonds de jeugd lokken

AMSTERDAM - Volgend voorjaar gaan markthandelaren in Zeeburg hun kramen mogelijk 's avonds open houden. Op die manier wil de ambulante handel jongeren en tweeverdieners lokken. Die laten de markt nu massaal links liggen. ''We worden door wethouders uit het hele land gebeld, die hierin een kans zien om de markt in hun plaats op te peppen,'' zegt voorzitter Hans Achterhuis van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH).

Hij wil avondmarkten in het hele land mogelijk maken en is daarover in gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Amsterdam heeft de primeur. In het voorjaar begint een test met de 'markt van de toekomst' in Zeeburg. Dat houdt in dat er op vrijdag van drie uur 's middags tot negen uur 's avonds markt is. Achterhuis: ''Ik verwacht binnen enkele weken de definitieve goedkeuring.''
Een verschuiving van openingstijden is nodig om jongeren en tweeverdieners naar de markt te lokken. Die brengen nu nog geen vijf procent van de omzet binnen.

De markt leunt op een vergrijzend publiek. Meer dan veertig procent van de omzet komt van gepensioneerden.

Achterhuis ziet dat overigens niet alleen als een nadeel. ''Het aantal vijftigplussers groeit fors. Zij hebben de tijd naar de markt te gaan en hebben ook behoorlijk wat te besteden.'''

Voor de lage prijzen komt de klant niet meer naar de markt. ''Aldi en Lidl zijn vreselijk goedkoop en ook de andere supermarkten vechten elkaar de tent uit. Op prijs kunnen markthandelaren het niet meer van de supers winnen,'' aldus Achterhuis.

Marktonderzoeksbureau GfK bevestigt dat. Huishoudens en gepensioneerden met een laag inkomen komen minder naar de markt dan de welgestelden. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over