PlusDe Campagne

Mark Rutte is de enige op het Gelderlandplein die het niet koud heeft

De VVD staat weer bovenaan in de peilingen. Op campagne in Buitenveldert blaakte premier Mark Rutte van het zelfvertrouwen.

Marcel Wiegman
Een selfie met premier Rutte: 'Mijn ouders vinden dat hij goede beloften doet' Beeld ANP
Een selfie met premier Rutte: 'Mijn ouders vinden dat hij goede beloften doet'Beeld ANP

Mark Rutte staat voor het winkelcentrum Gelderlandplein al even grappen te verkopen als zich een verslaggever van de Washington Post met zijn opnameapparaatje meldt. De ogen van de VVD-lijsttrekker lichten even op. "De Washington Post, mensen," roept hij opgetogen. "De Was-hing-ton Post!"

De premier van alle Nederlanders op campagne: bakkie doen met de VVD. Hoe gaat dat op zo'n winderig pleintje in het keurige Buitenveldert?

Rutte: "Heb je het hele verkiezingsprogramma gelezen!? Alle honderd pagina's!? Ik ben zelf op de helft. Hahaha."

Kleine relletjes
Eline Aarts, student sociale geografie, twijfelt: ze is geneigd op de VVD te stemmen, maar het milieu? Moet het niet - ze zegt het maar eerlijk - toch GroenLinks worden? Nodigt al dat asfalt van de VVD niet uit tot nog meer autorijden? De wereld kan volgens haar best een beetje tegengas gebruiken.

Aarts, na drie minuten met de premier: "Hij zegt dat de mensen niet meer meewerken als hun energienota te hoog wordt."

Weer een zieltje erbij.

Rutte ziet er gebruind, fris gekapt, gezond en monter uit. Een man van de wereld. Losjes. De enige in de wijde omtrek die het niet koud heeft.

In al zijn massiviteit dringt zich VVD-stadsdeelbestuurder Paul Slettenhaar naar voren om de baas der liberalen welkom te heten.

"Leuk man," zegt Rutte.

"Waar zit je kantoor ergens?"

"Gaaf."

Mark Rutte: 'Nederland kan het dominosteentje zijn dat overeind blijft staan' Beeld ANP
Mark Rutte: 'Nederland kan het dominosteentje zijn dat overeind blijft staan'Beeld ANP

Cameraploegen en fotografen verdringen zich als drie kinderen op hem afrennen om de eerste selfie van de middag te scoren: Jairzinho Mousanto (11), Evandro Labega (11) en Mila Bulthuis (10). Rutte, die kennen ze wel. Wat ze van hem vinden? "Goud," klinkt het uit drie kelen tegelijk.

Waarom? "Hij is een leider," zegt Jairzinho. "Hij doet goede beloftes," zegt Evandro. Nou ja: "Mijn ouders vinden dat hij goede beloften doet."

Dank u wel, zeggen ze beleefd tegen de premier. Een thuiswedstrijd.

Rutte is ondertussen begonnen een stoet verslaggevers weg te werken. Kleine relletjes. Partijgenoot Eric Wiebes, staatssecretaris van Financiën, die zich in De Telegraaf afvraagt wat concurrent Sybrand Buma van het CDA 'in jezusnaam heeft bijgedragen aan het economisch herstel' en waarom hij in de afgelopen jaren 'alleen maar in de microfoon heeft staan krijsen'

Rutte, laconiek: "Wiebes heeft slechts een feitelijke constatering gedaan."
Wat nou?

De cameraman van RTL vraagt bozig of hij 'hiervoor dat hele eind is komen rijden'. De VVD-leider lacht. Hahaha.

Dominosteentje
Waar het om gaat, zegt Rutte keer op keer, is dat er nog een 'levensgroot gevaar' bestaat dat de PVV de grootste partij van Nederland wordt.

"We hebben de verkiezingen in Amerika gezien en de brexit in Engeland. Bij de verkiezingen in Frankrijk en Duitsland dreigt hetzelfde verkeerde soort populisme. Ik geloof dat wij die trend kunnen stoppen. Nederland kan het dominosteentje zijn dat overeind blijft staan."

Maak de VVD great again.

Het gaat de laatste dagen alleen nog maar over 'dingetjes', zegt Rutte. Over de vraag wie de rekening betaalt voor de klimaatverandering of over een politicus die de AOW en de WAO niet uit elkaar kan houden. "Maar waar het werkelijk om draait is in wat voor land wij willen wonen."

Laurence Bont, achttien jaar en student kunstmatige intelligentie in Amsterdam, heeft nog wel een vraagje voor de premier. Hij gaat straks voor de eerste keer stemmen. Heeft Rutte nog een goed advies voor hem?

Even, heel even, is VVD-leider uit balans. Dan breekt weer de lach door: hahaha.

Meer over