Update

'Marinepersoneel slaat Noor bewusteloos'

Nederlands marinepersoneel is de afgelopen nacht verzeild geraakt in een vechtpartij in de Noorse stad Bergen. Twee van hen zouden zo hard op een Noor hebben ingeslagen dat hij buiten bewustzijn raakte en naar het ziekenhuis moest.

Redactie

De aanleiding voor de vechtpartij is nog niet bekend, zo meldt de Noorse krant Bergensavisen. De matrozen waren afkomstig van één van de twee Nederlandse marineschepen die in de haven van Bergen liggen.

De Koninklijke Marechaussee gaat onderzoek doen naar de vechtpartij. Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld. Volgens een woordvoerder van de marine waren vier opvarenden van het marineschip Hr. Ms. Tromp de afgelopen nacht in een café in Bergen toen de vechtpartij uitbrak. Eén van de vier heeft toegegeven dat hij er bij betrokken was. Het zou gaan om een grote vechtpartij waarbij meerdere mensen zich hebben misdragen. Ook de Noorse politie onderzoekt de zaak.

Het is niet de eerste keer dat Nederlands krijgsmachtpersoneel betrokken zijn bij een vechtpartij in Noorwegen. In 2006 vond een soortgelijk incident plaats. Toen raakten 27 mariniers tijdens een avondje stappen betrokken bij een vechtpartij. Vijf Noren en één Nederlander raakten toen gewond. Defensie schorste toen vijf van hen. Justitie in Noorwegen en in Nederland vervolgde de mannen uiteindelijk niet vanwege gebrek aan bewijs.

undefined

Het marinefregat Hr.Ms. Tromp. © ANP Beeld
Het marinefregat Hr.Ms. Tromp. © ANP
Meer over